V pátek přibylo v Česku 192 případů covidu, o pětinu méně než před týdnem

zurnal.upol.cz

V pátek přibylo v Česku 192 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je zhruba o pětinu méně než před týdnem. Takzvané incidenční číslo, kterým se stát řídí při určování protiepidemických opatření, se nezměnilo. Zůstává k dnešku stejně jako v pátek na 14 nově potvrzených případech nákazy na každých 100.000 obyvatel. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V pátek ale stoupl počet lidí hospitalizovaných s covidem-19 z 32 v předchozí pátek na 41.

Denní počty nově nakažených koronavirem začaly zhruba na přelomu června a července stoupat. Odborníci to tehdy dávali do souvislosti s šířením nakažlivější mutace koronaviru delta a větším šířením nákazy mezi mladými, méně proočkovanými lidmi. Nyní už ale posledních šest dní v řadě počty nových případů ve srovnání se stejnými dny předchozího týdne klesají.

V pátek se také snížil podíl potvrzených případů nemoci na počtu testovaných u nejpočetnější kategorie prováděných testů – preventivních a plošných. Klesl z 0,09 procenta za předchozí pátek na 0,06 procenta. U tzv. epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stagnoval na 0,2 procenta. Podíl potvrzených případů naopak stoupl u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou již testováni třeba lidé vykazující příznaky, a to z 0,87 procenta na 0,97 procenta.

Počet testů u diagnostické indikace ale tvoří jen minimum z celkového počtu testovaných. Dohromady bylo v pátek provedeno asi 111.000 antigenních a 46.000 PCR testů. Většinu tvořili preventivně a plošně prováděné testy, kterých bylo zhruba 128.000. Testů u epidemiologické indikace bylo asi 22.000 a u diagnostické indikace 5000. Celkový počet testů byl podobný jako před týdnem.

Dále klesalo i tzv. reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. K dnešku se z páteční hodnoty 0,92 snížilo na 0,91. Na hodnotách nižších než jedna, které značí zpomalování šíření nákazy, se drží již šestý den.

  V kalendáři přibudou Den odchodu okupačních vojsk a Den národního vzdoru

Stagnovalo incidenční číslo, tedy počet nově zaznamenaných případů za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel. Zatímco předtím několik dní v řadě klesalo, dnes zůstalo stejně jako v pátek na 14.

Za celou dobu epidemie covidu-19 od začátku loňského března bylo v Česku potvrzeno celkem 1,67 milionu případů nákazy. Zemřelo 30.357 lidí s covidem-19. V posledních dnech se jen výjimečně objevují úmrtí lidí s covidem-19. Za uplynulých sedm dní byla zaznamenána v Česku jen tři úmrtí.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com