„Pokus o převrat.“ V Arménii konflikt mezi předsedou vlády a armádou

Předseda vlády Arménie Nikol Pashinyan oslovil své příznivce v centru Jerevanu a uvedl, že situace v zemi je napjatá, ale zvládnutelná a ozbrojené síly jsou podřízeny lidem a hlavě vlády. Arménský generální štáb dříve ve čtvrtek požadoval Pashinyanovu rezignaci. V reakci na to předseda vlády propustil náčelníka generálního štábu Onika Gasparyana a jeho zástupce a prohlášení armády označil za „pokus o puč“.

„Za prvé, vždy existuje nebezpečí,“ řekl na náměstí Pashinyan. „Musíme se však všichni shodnout, že by se to v Arménské republice nemělo stát. Nejdůležitější je, že jsme všichni klidní. V zemi nemáme žádné nepřátele.“ . Toto je nejdůležitější skutečnost. Existují však problémy, které je třeba projednat. “

Premiér nazval své propuštěné vojenské vůdce „bratry“ a „vojáky vlasti“ a slíbil, že ani on, ani jeho rodina nemají v úmyslu uprchnout ze země „za žádných okolností“.

Záběry vysílané místními televizními kanály ukazují, že předseda vlády kráčí po ulici a prostřednictvím megafonu se obrací na své příznivce. Shromáždí se kolem něj velký dav – asi 500 lidí. Bezpečnostní úředníci však nedovolují kolemjdoucím přiblížit se k předsedovi vlády.

Velké vystoupení Pashinyana na náměstí Republiky je naplánováno na 16:00 místního času. Opozice rovněž vyzývá své stoupence, aby se shromáždili o hodinu dříve v budově opery, kilometr od náměstí Republiky.

Ve čtvrtek ráno se znovu rozhořel konflikt mezi Pashinyanskou vládou a armádou.

Armádu zpočátku pobouřilo propuštění prvního zástupce náčelníka generálního štábu Tirany Khachatryana, který se stal známým den předtím.

Média informovala, že Khachatryan se údajně vysmíval slovům šéfa vlády o ruských Iskanderových operačních a taktických komplexech.

V rozhovoru pro 1in.am Pashinyan kritizoval ruské komplexy s tím, že během eskalace konfliktu v Náhorním Karabachu loni na podzim podali špatné výsledky.

  Byli jsme rukojmí, běloruská policie je stejná jako Islámský stát, popsal Iráčan po návratu do vlasti

Podle generálního štábu bylo rozhodnutí o propuštění Khachatryana přijato „z krátkozrakých a neopodstatněných důvodů“ a „bez zohlednění národních a státních zájmů Arménské republiky“.

„Předseda vlády a vláda Arménie již nejsou schopni v této krizi a osudové situaci arménského lidu přijímat adekvátní rozhodnutí,“ uvádí se ve čtvrtek v prohlášení.

Pashinyan sám označil prohlášení armády za „pokus o vojenský převrat“ a oznámil propuštění šéfa štábu.

„Jednoduše nyní pozývám všechny naše příznivce na náměstí Republiky. Brzy oslovím veřejnost naživo,“ napsal Pashinyan na své stránce na Facebooku.

Pashinyan později zveřejnil video zprávu, ve které uvedl, že prohlášení generálního štábu bylo zveřejněno poté, co podepsal rezignační dokumenty náčelníka generálního štábu a jeho zástupce.

Arménské ministerstvo obrany se k prohlášení generálního štábu zatím nevyjádřilo.

Po Pashinyanově podpisu dohody o příměří v Karabachu v listopadu loňského roku začaly v Arménii masové protesty požadující rezignaci předsedy vlády. Další akce se konala den předtím poblíž největších univerzit v Jerevanu.

Dva bývalí prezidenti, Robert Kocharian a Serzh Sargsyan, jakož i hlavní hierarchové arménské církve, Catholicos všech Arménů Garegin II a Catholicos Velké rodiny Kilikie Arama I., také požadovali rezignaci předsedy vlády.

V prosinci Pashinyan vyzval politické síly země, aby konzultovaly pořádání předčasných parlamentních voleb v roce 2021.

„Jsem připraven rezignovat na funkci předsedy vlády na základě rozhodnutí lidu. Jsem také připraven pokračovat ve vedení Arménské republiky v těchto obtížných dobách v případě obnovení důvěry lidu. Existuje jen jeden způsob, jak odpovědět na všechny tyto otázky: pořádání předčasných parlamentních voleb, “slíbil. doma na Facebooku.

Opozice však požaduje, aby Pashinyan před volbami rezignoval na funkci předsedy vlády.

Autor: Adam Vojta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com