Česká armáda má nové plukovníky, povýšeni byli na Vítkově

Česká armáda má devět nových plukovníků. Důstojníky do plukovnické hodnosti dnes na pražském Vítkově u příležitosti oslav konce druhé světové války jmenoval náčelník generálního štábu Aleš Opata. Vyznamenal zároveň vybrané vojáky, vojákyně a občanské zaměstnance čestnými odznaky Za zásluhy. ČTK to dnes sdělila Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení generálního štábu.

Opata ve svém úvodním vystoupení zdůraznil, že dosažením nejvyšší důstojnické hodnosti přebírají plukovníci velkou zodpovědnost za směřování armády a národní bezpečnost. Řekl jim, aby se připravili na těžké úkoly, protože válka na Ukrajině přes noc změnila bezpečnostní situaci v Evropě. „Hrozba je reálná a nedaleko našich hranic. Nemůžeme se tvářit, že se nás válka netýká,“ zdůraznil. Dodal, že očekává od nových plukovníků maximální nasazení, důslednost a schopnost rychle řešit problémy.

Za nově jmenované plukovníky promluvil Martin Hajduch, náčelník odboru zabezpečení přípravy a výcviku štábu Velitelství pro operace. „Všichni bereme dnešní povýšení do nejvyšší důstojnické hodnosti jako ocenění výsledků naší práce, osobních kvalit a celého průběhu naší služby,“ uvedl.

Opata zároveň ocenil 23 vojáků i civilních zaměstnanců za dlouhodobé dosahování výtečných výsledků ve služební a pracovní činnosti a mimořádné zásluhy o armádu. Někteří byli oceněni za celoživotní výsledky a systematickou práci, další například za nasazení v boji proti koronavirové pandemii.

Mezi oceněnými je třeba příslušník aktivní zálohy nadporučík Jan Heřmánek, zástupce velitele mechanizované roty aktivní zálohy 72. mechanizovaného praporu. Podle Opaty Heřmánek velmi dobře připravuje a motivuje podřízené, propaguje aktivní zálohu a dobrovolně pomáhal při pandemii. Oceněni byli také dva lékaři z Vojenského rehabilitačního ústavu Slapy. Čestný odznak dostali za dlouholetou podporu armády i za „velmi ochotný, vstřícný a lidský přístup“ při léčbě vojáků i veteránů.

ČTK

  V pondělí případů covidu o 685 méně než před týdnem, naočkovaných o 4000 více

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com