Do Česka dnes dorazí konvoj americké armády

prazska.drbna.cz

Do Česka dnes večer dorazí konvoj americký armády, který se vrací z aliančního cvičení v Maďarsku. Na hraniční přechod v Břeclavi přijede jeho první část kolem 21:00. Kvůli plynulosti dopravy bude opět rozdělen na menší části, které po českých silnicích pojedou s asi hodinovým rozestupem. Další skupiny konvoje přijedou v pondělí a v úterý večer. Celkem se přes Česko přesune asi 600 vojáků s více než 200 kusy vozidel.

Z Břeclavi konvoj pojede do Rančířova na Jihlavsku, kde vojáci přespí. Po dálnici D1 poté zamíří přes Pražský okruh a dálnici D5 na hraniční přechod Rozvadov. Na opuštění českého území má každá část konvoje maximálně 48 hodin. Američtí vojáci již přes české území přejížděli v opačném směru na konci května.

Američani budou před vstupem na české území otestování na covid-19, většina z nich ale podle Dvořákové již byla proti onemocnění očkována.

V Maďarsku se americká jednotka účastnila cvičení Saber Guardian 2021, které je součástí aliančního cvičení NATO Defender Europe 2021. Přejezdy amerických jednotek přes Českou republiku na toto cvičení se konají pravidelně od roku 2015. Výjimkou byl loňský rok, kdy bylo cvičení zrušeno. Účelem cvičení Saber Guardian 2021 mělo podle armády prověřit připravenost a součinnost mezi aliančními a partnerskými armádami a armádou Spojených států. Zúčastnilo se ho téměř 13.500 vojáků z 16 různých zemí.

Autor: ČTK

  Na možné uprchlíky z Ukrajiny jsme podle Fialy připraveni. Další materiální pomoc se aktuálně nechystá

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com