TAL může nyní podle Mera zvýšit přepravu jen o jednotky milionů tun ropy

Transalpinský ropovod (TAL), který z Terstu zásobuje ropou rafinerie v Česku, Rakousku či Německu, může nyní zvýšit přepravu o jednotky milionů tun ročně. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělil provozně-technický ředitel českého provozovatele ropovodů Mero Zdeněk Dundr. Zvýšení dodávek až o šest milionů tun, jak uvedl provozovatel ropovodu na italském území SIAT-TAL, podle Dundra vyžaduje úpravy. Mero o nich jedná s ostatními akcionáři TAL.

O větším využití ropovodu TAL se mluví v souvislosti s možným unijním embargem na dovoz ropy z Ruska, která do ČR proudí zejména ropovodem Družba. Na TAL je Česká republika napojena přes produktovod IKL. Z něj loni Česko pokrylo zhruba 51 procent dovozu ropy, který činil 6,8 milionu tun, vyplývá ze statistik ministerstva průmyslu a obchodu.

SIAT-TAL v pondělí na dotaz ČTK uvedla, že TAL může zvýšit „téměř okamžitě“ své dodávky do střední Evropy o pět až šest milionů tun ropy ročně. Takové zvýšení si podle firmy zatím nevyžádá technické úpravy a dodatečné investice do ropovodu. „V minulosti ropovod přepravoval až 42 milionů tun ropy ročně a v uplynulých dvou letech objem dosahoval 37 až 38 milionů tun,“ uvedla mluvčí společnosti Paola Pasinová.

Podle společnosti Mero přepravní možnosti z let 2020 a 2021 byly ovlivněny pandemií koronaviru, během níž rafinerie v EU zpracovávaly významně méně ropy. Přeprava přes TAL proto v té době podstatně klesla a k dispozici byla větší volná přepravní kapacita.

Pro letošek a další roky je ale podle Dundra vidět výrazné oživení přepravy a volná kapacita až do výše šest milionů tun není k dispozici. „Této kapacity lze dosáhnout až po realizaci technických opatření, o kterých nyní intenzivně jednáme s ostatními akcionáři TAL. Současná kapacita nám dovoluje navýšit přepravu jen o jednotky milionů tun,“ doplnil Dundr.

  Bartoš probral s Remišovou digitalizaci, přeshraniční projekty i pomoc eurofondů

TAL přepravuje ropu, kterou do přístavu v Terstu přiváží tankery. Měří 753 kilometrů. Spravuje ho společenství TAL Group tvořené třemi společnostmi, v nichž mají podíly petrolejářské firmy. Českou republikou ovládané Mero vlastní pětiprocentní podíl ve všech těchto třech společnostech, vyplývá z jeho webu. Jediným pravidelným odběratelem ropy od Mera zůstala po roce 2012, kdy bylo ukončeno zpracování ropy v pardubické společnosti Paramo, firma Česká rafinérská.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com