Ruské jednotky dál ostřelují východ a jih Ukrajiny, uvádí Kyjev

Ruské jednotky pokračují v útocích na Donbasu a ve směru na Záporoží, na severovýchodě země se snaží posílit ochranu hranice s Ukrajinou, uvedl dnes ukrajinský generální štáb. Pokračuje také ostřelování mariupolských oceláren Azovstal, kde se z důvodu dokončené evakuace civilistů dá v blízké budoucnosti očekávat zesílení útoku, píše generální štáb.

Podle pravidelného hlášení ukrajinské armády z dnešního rána, tedy 79. dne ruské invaze, se zdá, že se situace na bojišti nezměnila, napsal ruskojazyčný server BBC. „Rusové útočí na Donbasu, u Charkova se brání a ustupují a v dalších místech pokračuje ostřelování,“ píše zpravodajský server.

V Luhanské oblasti se ruské jednotky dál snaží získat plnou kontrolou nad městem Rubižne, útočily i na obce v Doněcké oblasti včetně Marjinky, kterou získaly v dubnu pod kontrolu opět ukrajinské síly. Ve směru na Záporoží ruští vojáci ostřelovali ukrajinské pozice podél celé fronty, píše ukrajinský generální štáb.

Ruská armáda také posiluje ochranu hranic s Ukrajinou v Kurské a Brjanské oblasti. Ukrajinská armáda s odkazem na dostupné informace uvedla, že Moskva k hranicím přesouvá dělostřelecké jednotky, aby ostřelovala obce v ukrajinské Černihivské oblasti.

Lidé v Kyjevě demonstrovali za záchranu vojáků v Azovstalu

Příbuzní a podporovatelé ukrajinských obránců v mariupolských ocelárnách Azovstal při demonstraci v Kyjevě vyzvali k záchraně uvězněných vojáků. Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková uvedla, že Ukrajina ohledně možné záchrany zraněných a vyčerpaných vojáků zahájila nová jednání s Moskvou, napsala dnes agentura Reuters.

Metalurgický komplex v Mariupolu ruské síly podle Kyjeva nadále ostřelují. Ocelárny jsou poslední baštou ukrajinských jednotek v tomto jihoukrajinském přístavu, který je po více než dvou měsících obléhání téměř pod kontrolou ruských sil. Civilisté byli z Azovstalu už evakuováni, uvádí ukrajinské úřady, zůstávají tam však stovky obránců, z nichž jsou někteří zranění.

„Zahájili jsme nové kolo jednání kolem plánu (evakuační) operace. A začneme s těmi, kteří jsou těžce zranění,“ řekla Vereščuková, podle které ukrajinské úřady na evakuaci spolupracují s Červeným křížem a OSN.

  Rusové mají podle Zelenského u Avdijivky velké ztráty, přišli o celou brigádu

V centru Kyjeva ve čtvrtek na podporu záchrany ukrajinských vojáků pochodovali demonstranti, většinou ženy. „Zachraňte obránce Mariupolu, zachraňte Azovstal. Sláva hrdinům Mariupolu,“ skandovali.

„Chci, aby se všichni obránci, kteří tam jsou, vrátili domů, aby mohli se svými dětmi a příbuznými dál žít normální život,“ řekla se slzami v očích Marija Zimarevová, jejíž příbuzný bojuje za ukrajinský pluk Azov, který Mariupol brání.

Lidé ukrytí v ocelárnách umírali na zranění, která by se dala normálně ošetřit, řekla další z demonstrantek Tetjana Pohorlovová. „Nikdo se je nepokouší zachránit. Nemůžeme dělat nic jiného než se scházet na demonstracích, jako je tato, a úřadům klást požadavky,“ dodala.

Představitelé pluku Azov dříve uvedli, že ukrajinská armáda má možnost prolomit blokádu Azovstalu a zachránit odtamtud vyčerpané a zraněné obránce. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová naopak ve středu zopakovala dřívější tvrzení Kyjeva, že prolomení ruské blokády Mariupolu vojenskými prostředky není v současné době možné.

„Podmínky, ve kterých se nacházejí, jsou hrozné,“ uvedla na demonstraci v ukrajinské metropoli Alina Nesterenková, která předtím žila v Mariupolu. „Nemám slov, nemůžu to popsat. Proto jsme tady. Úpěnlivě prosíme, všemi možnými způsoby žádáme o záchranu našich blízkých,“ řekla Reuters.

Ukrajinské síly dál brání ruskému postupu přes řeku Severní Doněc, píše CNN

Ukrajinské síly dál brání ruskému postupu u řeky Severní Doněc nedaleko obce Bilohorivka na východě Ukrajiny. Vyplývá to ze satelitních snímků společnosti BlackSky, napsal server CNN, podle kterého intenzivní boje pokračují ve stejném ohybu řeky, kde Rusko vystavělo dva pontonové mosty. Ty síly Kyjeva následně zničily.

Satelitní snímky pořízené ve čtvrtek odpoledne zobrazují kouř stoupající z hustého lesa západně od řeky. Patrně se podle nich bojuje i v oblasti, kde byly umístěny ruské mosty.

  Scholz považuje krizi na východě Ukrajiny za vážnou hrozbu pro Evropu

I přes silnou kouřovou clonu lze vidět objekt – podle všeho třetí most ruských jednotek – který překlenuje celou řeku. Snímky pořízené bezpilotními letouny ukazují, že dva předchozí mosty již přes Severní Doněc nevedou.

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj ve středu uvedl, že se ruští vojáci dál snaží vybudovat mosty přes řeku. Uvedl také, že je Ukrajinci opakovaně vyhazují do povětří. Ukrajinský generální štáb ve čtvrtek v pravidelném hlášení oznámil, že se ruským silám podařilo překročit Severní Doněc u města Lyman, tedy výš proti proudu řeky.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com