EU označila zemi, která nepřipouští zavedení ropného embarga proti Ruské federaci

Šéf litevského ministerstva zahraničí označil Maďarsko za zemi, která nepřipouští zavedení ropného embarga proti Ruské federaci, píše o tom infodnes.sk.

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis označil EU za „rukojmí“ Maďarska, které kvůli nesouhlasu s ropným embargem blokuje přijetí šestého balíčku sankcí proti Rusku. Podle RIA Novosti to řekl před jednáním ministrů zahraničí EU, na kterém se projednávají nové protiruské sankce.

V současnosti se celá EU stala rukojmím jedné země, která nám nemůže pomoci dosáhnout konsensu. Musíme se dohodnout, nemůžeme zůstat rukojmími,“ řekl Landsbergis.

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto v úterý 10. května uvedl, že po mimořádných jednáních mezi premiérem Viktorem Orbánem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen čeká Maďarsko na nové návrhy, jak se plánuje zajistit energetickou bezpečnost země v případě o embargu na dodávky ropy z Ruska. Szijjártó řekl, že Orbán podrobně informoval von der Leyenovou o tom, jak sankce na ruské palivo ovlivní Maďarsko.

13. května agentura Bloomberg s odkazem na zdroje uvedla, že v případě odmítnutí Maďarska podpořit embargo na dodávky ruské ropy řada evropských zemí umožnila na chvíli odložit zvažování tohoto problému. Politici v Evropě byli připraveni upustit od některých opatření v novém návrhu omezení v naději, že se Budapešť ještě podaří přesvědčit.

 

  EP vyzval k zákazu zlatých pasů pro zámožné investory z Ruska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com