Turecko neschválí rozšíření NATO o Švédsko a Finsko, řekl Erdogan

urecko neschválí rozšíření Severoatlantické aliance o Švédsko a Finsko. Dnes to podle agentury Reuters uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který znovu zopakoval, že obě země drží ochranou ruku nad skupinami, které Ankara považuje za teroristické. Podle něj diplomaté z obou skandinávských zemí ani nemají jezdit do Turecka vyjednávat o záměrech svých vlád. Stockholm a Helsinky dnes oznámily úmysl vyslat své zástupce jednat s Ankarou.

Švédsko Erdogan označil za inkubátor teroristů. „Ohledně rozšíření NATO neustoupíme těm, kteří zavedli sankce proti Turecku,“ řekl na tiskové konferenci turecký prezident.

Turecká média dnes informovala, že Stockholm a Helsinky nevydaly do Turecka 33 lidí, kteří podle tureckých úřadů jsou členy Strany kurdských pracujících (PKK) či příznivci klerika Fethullaha Gülena. PKK Ankara označuje za teroristickou organizaci a Gülenovy příznivce viní z osnování neúspěšného vojenského puče v roce 2016.

V neděli šéf NATO Jens Stoltenberg vyjádřil názor, že Ankara rozšíření aliance nezablokuje. Přijetí nových zemí do aliance totiž musí schválit všichni stávající členové. Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavusoglu v neděli uvedl, že Ankara žádá od obou skandinávských zemí bezpečnostní záruky. Chce, aby Helsinky a Stockholm přestaly podporovat organizace, které Ankara považuje za teroristické, a aby zrušily omezení vývozu do Turecka.

ČTK

  Italové se připravují na další lockdown, začne na Štědrý den

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com