Írán byl vyloučen ze skupiny OSN pro rovnost pohlaví a zmocnění žen

Írán byl dnes vyloučen ze skupiny OSN pro rovnost pohlaví a zmocnění žen (UN Women). Stalo se tak kvůli potlačování práv žen a dívek v zemi, uvedla agentura Reuters. Vyloučení Íránu navrhly Spojené státy v reakci na brutální postup Teheránu proti pokračujícím protestům vyvolaným smrtí mladé ženy ve vazbě.

Hospodářská a sociální rada (ECOSOC) Organizace spojených národů přijala rezoluci navrženou USA, aby “ s okamžitou platností odstranila Íránskou islámskou republiku z Komise pro postavení žen pro zbytek funkčního období v letech 2022 až 2026″. Celkem 29 zemí dnes hlasovalo pro vyloučení, byla mezi nimi i Česká republika. Osm bylo proti a 16 zástupců se zdrželo.

Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová ještě před hlasováním uvedla, že vyloučení Íránu je správnou věcí. Členství Teheránu ve skupině podporující rovnost žen a mužů a posílení postavení žen označila „za ošklivou skvrnu na důvěryhodnosti komise“.

Podle íránského velvyslance při OSN je krok USA nelegální. Spojené státy označil za tyrana.

Zasedání Komise pro postavení žen se konají jedenkrát ročně v rozsahu dvou týdnů, obvykle koncem února a začátkem března tak, aby doba jednání zahrnula i Mezinárodní den žen. Komise je složena ze 45 členských států OSN. Jejím cílem je podporovat rovnost žen a mužů a posílit postavení žen ve světě.

Írán, 17 dalších zemí a Palestinci v dopise zaslaném v pondělí ECOSOC argumentovaly, že hlasování „nepochybně vytvoří nevítaný precedens, který nakonec zabrání ostatním členským státům s odlišnými kulturami, zvyky a tradicemi přispívat k práci podobných komisí“. Pouze pět ze signatářů dopisu je v současné době členy ECOSOC a mohli tedy dnes o členství Íránu hlasovat.

Írán v úterý oznámil, že popravil druhého vězně zadrženého při demonstracích proti režimu. Podle íránských médií dotyčný ubodal 17. listopadu ve městě Mašhad dva příslušníky bezpečnostních složek a čtyři další zranil. Popraven byl veřejně oběšením ze stavebního jeřábu jako odstrašující příklad ostatním.

  Německý tisk hodnotí cestu premiérů do Kyjeva jako historickou a statečné gesto

Protesty v Íránu vypukly v polovině září poté, co zemřela 22letá Íránka kurdského původu Mahsá Amíníová. Ta byla zadržena podle médií kvůli tomu, že měla příliš volně nasazený hidžáb – šátek, kterým si má muslimská žena zakrývat vlasy a dekolt a který ženy v Íránu musejí od islámské revoluce z roku 1979 nosit na veřejnosti. Podle policie žena utrpěla infarkt, podle její rodiny a dalších zdrojů zemřela na následky policejní brutality.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com