Stanjura nařídil přezkum loňského prominutí DPH u plynu a elektřiny

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nařídil na základě vnějšího podnětu přezkoumat rozhodnutí předchozí ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), které se týkalo prominutí DPH u plynu a elektřiny za listopad a prosinec. Cílem přezkumu je zejména ověření zákonnosti toho, zda lze skokový nárůst cen energií v posledním čtvrtletí loňského roku objektivně vykládat jako mimořádnou událost, která je ze zákona nezbytná k vydání generálního pardonu ministra financí. ČTK to sdělilo ministerstvo. Na přezkum upozornila Česká televize. Vyjádření Schillerové ČTK shání.

„Zahájení přezkumného řízení nemá žádný vliv na práva a povinnosti plátců DPH dotčených generálním pardonem. To znamená, že v tuto chvíli situace nezakládá žádnou povinnost komukoliv cokoliv zpětně doplácet,“ upozornilo ministerstvo.

O prominutí DPH z dodání elektřiny a plynu rozhodla Schillerová generálním pardonem loni 20. října s cílem reagovat na skokový růst cen energií, a pomoci tak plošně domácnostem s rostoucími výdaji na bydlení. V prosinci pak Schillerová vyzvala Stanjuru, aby nulovou sazbu u DPH pro plyn a energii prodloužil. Stanjura tak neučinil.

Odpuštění DPH podle údajů Českého statistického úřadu snížilo listopadovou inflaci o jeden procentní bod. Inflace byla v listopadu šest procent. Podle některých odborníků ale pomoc neměla být plošná, ale cílená.

MF dále uvedlo, že mimořádnou událostí byla v minulosti například zdravotní krize jako pandemie koronaviru, přírodní katastrofa jako tornádo na jižní Moravě nebo válečný konflikt na Ukrajině. Na základě těchto událostí MF prominulo DPH z dodání respirátorů, testů proti covidu a očkovacích látek, nebo byly prodlužovány řádné lhůty pro splnění daňových povinností. Prominutí daně umožňuje ustanovení v daňovém řádu, které umožňuje ministru financí hromadně prominout odvod daně při mimořádných, zejména živelních událostech.

Prominutí DPH u elektřiny a plynu bylo zřejmě také v rozporu s právem EU. Zároveň ale MF upozornilo na to, že EU v této věci dosud neučinila žádný konkrétní krok a obdobná daňová opatření členských států Evropská komise v důsledku pandemie koronaviru tolerovala. Státní rozpočet to podle dřívějších odhadů Schillerové stálo jednu miliardu korun měsíčně. Pro energie platí standardně sazba DPH 21 procent.

  EU zavede kvůli Boeingu cla na americké zboží

U ceny elektřiny pro domácnosti tvoří přibližně polovinu výsledné ceny regulovaná část stanovována Energetickým regulačním úřadem, u plynu je to necelá třetina. V regulované části ceny jsou zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com