Evropský parlament vyzývá OSN, aby provedla operaci k odblokování ukrajinských přístavů

Problém blokády ukrajinských přístavů je mezinárodním problémem a vyžaduje mezinárodní intervenci k jeho vyřešení. Organizace spojených národů musí poskytnout plán, jak problém vyřešit, například vplout lodí pod záštitou OSN do vod Černého a Azovského moře a zajistit bezpečný námořní konvoj pro přepravu ukrajinského obilí a zemědělských produktů do třetích zemí.

V komentáři pro Guildhall to uvedl poslanec Evropského parlamentu z Litvy Petras Auštrevičius.

„Blokáda ukrajinských přístavů je záměrným pokusem ekonomicky podkopat Ukrajinu a omezit její schopnost generovat finanční toky. To je jasný plán Moskvy. Kreml si je dobře vědom toho, kolik milionů lidí a zemí po celém světě, kolik životů lidí závisí na ukrajinském námořním exportu, takže tento plán je také velmi cynický, “řekl politik.

„Nemohu souhlasit s nedávným prohlášením generálního tajemníka OSN Gutterese, bylo učiněno pozdě, od samého začátku bylo jasné, že takové omezení exportních příležitostí Ukrajiny je další rovinou problémů v globálním měřítku. Blokáda ukrajinských přístavů není problémem Ukrajiny, je to globální mezinárodní problém a jeho řešení vyžaduje mezinárodní přístup a úroveň,“ domnívá se europoslanec.

„Chci požádat OSN, aby se neomezila pouze na ústní prohlášení k této záležitosti, ale aby předložila konkrétní návrhy, konkrétní plán – zorganizovat námořní konvoj pod záštitou OSN, zajistit přítomnost úředníků OSN na nákladních lodích. a poskytnout záruky, že trasa nebude využívána pro vojenské účely a bude využívána pro dodávky obilí a dalších produktů do třetích zemí. Navíc musí být problém okamžitě vyřešen,“ shrnul europoslanec Petras Auštrevičius.

Připomeňme, že podle prohlášení OSN hrozí zablokování ukrajinských přístavů Ruskem kolaps ukrajinského zemědělství, které živí 400 milionů lidí po celém světě. Neschopnost vyvážet obilí z území jednoho z největších světových exportérů pšenice, ječmene a slunečnicového oleje může vyústit v globální potravinovou krizi a hladomor.

  Rakušan: Česko by mohlo vyslat policisty na slovensko-ukrajinskou hranici

Dříve také bylo oznámeno, že ruská armáda krade zemědělské stroje a pšenici. Začátkem května útočníci zablokovali 90 milionů tun obilí v ukrajinských přístavech. Ministr agrární politiky a výživy Nikolaj Solskij zase řekl, že ruské jednotky odvezly 400-500 tisíc tun obilí z okupovaných území Ukrajiny směrem na dočasně okupovaný Krym.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com