Rusko soustředí síly u Severodoněcku a chystá útok na Slovjansk, uvádí Kyjev

Rusko na Ukrajině soustředí své síly u východoukrajinského Severodoněcku, od Izjumu chystá další útok na Slovjansk, uvedl dnes podle ruskojazyčného serveru BBC ukrajinský generální štáb. Za první tři měsíce od únorové invaze do sousední země Rusko přišlo pravděpodobně o podobný počet vojáků jako Sovětský svaz za devět let války v Afghánistánu, napsala na twitteru britská vojenská rozvědka.

Severodoněck je podle dřívějšího prohlášení ukrajinských úřadů pod neustávající palbou ruských jednotek. Podle generálního štábu ruské síly podnikly útočné operace u obce Toškivka, která se nachází jižně od Severodoněcku.

Jižně od Izjumu se Rusko pokusilo o útočnou operaci v okolí obce Dovhenke, kterou však ukrajinské síly odrazily, píše dál v ranním hlášení ukrajinská armáda. Intenzita útoků na východní frontě se ale v posledních 24 hodinách snížila, píše s odkazem na hlášení BBC.

Rusko podle Londýna od počátku invaze na Ukrajinu 24. února zaznamenalo vysoké ztráty, za kterými stojí mimo jiné kombinace špatné strategie, nedostatečného pokrytí vzdušného prostoru a přístupu velení, „které je připraveno opakovat chyby“.

Moskva o svých ztrátách oficiálně informovala jen dvakrát, na začátku a na konci března, kdy přiznala 498, respektive 1351 zabitých vojáků.

„Za první tři měsíce své ‚speciální vojenské operace‘ Rusko pravděpodobně utrpělo podobný počet ztrát jako Sovětský svaz během devítileté války v Afghánistánu,“ píše britská vojenská rozvědka, podle které zároveň bude pro Moskvu s pokračujícím konfliktem těžší množství obětí utajit před ruskou veřejností. „Veřejná nespokojenost s válkou a ochota dát ji najevo může vzrůst,“ píše k situaci v Rusku rozvědka.

ČTK

  Západní země musí uvalit sankce na společnosti, které nadále obchodují s Ruskem a podporují tak ruskou agresi proti Ukrajině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com