Moskva nabízí obyvatelům na jihu Ukrajiny ruské pasy, Kyjev to odsoudil

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret, který obyvatelům ukrajinské Chersonské a Záporožské oblasti usnadní podání žádosti o ruské občanství. Moskvou dosazené vedení Záporožské oblasti, kterou zčásti ovládají ruští vojáci, už zahájilo přípravy na vydávání ruských pasů. Ukrajina krok Moskvy považuje za „závažné narušení územní celistvosti“ a obává se, že Ukrajinci budou k přijetí ruského občanství nuceni, informovala agentura AFP.

Ruské síly od zahájení války na konci února obsadily významnou část jihoukrajinské Chersonské oblasti včetně oblastní metropole Chersonu a do jejího čela Moskva dosadila novou, proruskou správu. Nové vedení, které v pondělí zavedlo v platebním styku vedle ukrajinské hřivny i ruský rubl, již dříve uvedlo, že Putina požádá o připojení oblasti k Ruské federaci. Územní zisky mají ruské jednotky i v sousední Záporožské oblasti, a to od Azovského moře na jihu, až po řeku Dněpr na severu. Město Záporoží, které je oblastní metropolí, stále kontrolují ukrajinské síly.

Zjednodušený postup při podání žádosti o ruské občanství měli už dříve povolený obyvatelé samozvaných separatistických proruských útvarů na jihovýchodě Ukrajiny – Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky.

„Nucené vydávání pasů Ukrajincům v Chersonu a Záporoží je dalším důkazem zločinného cíle ruské války proti Ukrajině,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí v prohlášení. Cílem Ruska je „zabrat a okupovat ukrajinská území a integrovat je právně, politicky a ekonomicky do Ruska“. Podle Kyjeva je dnes podepsaný dekret „hrubým porušením svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny“ a také „norem a zásad mezinárodního práva“, uvedla AFP.

Podle vedení Záporožské oblasti dosazeného okupanty je zahájení vydávání ruských pasů otázkou několika dní. Ruskojazyčnému vysílání stanice BBC to řekl člen správy regionu Vladimir Rogov. „Administrativa upřesňuje seznamy dotčených lidí a připravuje infrastrukturu a zaměstnance pro organizaci vydávání ruských pasů. Je to náročná, ale velmi radostná záležitost,“ řekl Rogov. Sjednocení rodin z okupovaných ukrajinských území s příbuznými v Rusku přirovnal ke shledání německých rodin po pádu Berlínské zdi.

Rusko mění svou ofenzivu a bude využívat více letadel, uvádí Kyjev

Ruská ofenziva na Ukrajině se změnila. Moskva nemá dostatečné zásoby vysoce přesných raketových zbraní, zintenzivnila proto využití letectva k podpoře pozemních jednotek. V pravidelné ranní zprávě o situaci na bojišti to dnes uvedl ukrajinský generální štáb. Pokračují ruské dělostřelecké útoky na město Severodoněck na severu Luhanské oblasti.

  Vztahy Ruska s Čínou jsou podle Lavrova nejpevnější v historii

„Vzhledem k nedostatečným zásobám vysoce přesných raketových zbraní hledá nepřítel jiné způsoby, jak zničit kritická a vojenská zařízení na území Ukrajiny,“ uvádí ukrajinská armáda.

V oblasti Volyně a Polesí běloruská armáda dále plní úkoly k posílení svých sil na hranicích s Ukrajinou.“Hrozba raketových a bombových útoků na civilní a vojenskou infrastrukturu z území Běloruské republiky přetrvává,“ varovalo velení ukrajinské armády.

Na severu Ukrajiny ruské jednotky posilují své pozice u ukrajinsko-ruských hranic. Pokračuje také dělostřelecké a minometné ostřelování ukrajinských jednotek a civilní infrastruktury v Sumské oblasti z území Ruska. U Charkova se ruské jednotky soustředí na udržení pozic a opět ostřelovaly město Rubižne.

Ruská invaze na Ukrajinu tvrdě dopadla na obchodní činnost v Oděse, kterou prakticky zastavila, upozornila v pravidelném ranním hlášení britská vojenská rozvědka. Ruská námořní blokáda ukrajinských přístavů odradila obchodní lodní průmysl od působení v oblasti.

Výpadky v přepravní kapacitě, kterou ruská blokáda způsobila, podle Britů pravděpodobně nenahradí pozemní vývoz. V důsledku toho zůstávají značné zásoby ukrajinského obilí ve skladech, odkud nemohou být vyvezeny.

„Boje již vyvíjejí nepřímý tlak na světové ceny obilí. Zatímco hrozba ruské námořní blokády nadále brání komerční lodní dopravě v přístupu do ukrajinských přístavů, výsledný výpadek dodávek dále zvýší ceny mnoha základních produktů,“ uvádí se ve zprávě britského ministerstva obrany.

Ruské ostřelování Záporoží si vyžádalo jednoho mrtvého a tři raněné

Jednu zabitou ženu a tři raněné si vyžádalo dnešní ostřelování Záporoží ruskými střelami s plochou dráhou letu. Poškozeno je přes 60 domů, uvedl list RBK-Ukrajina s odvoláním na místní úřady. Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že vysoce přesné střely zasáhly dílny podniku Motor Sič, kde se vyrábějí motory pro vojenské letectvo.

„Nyní víme o jedné mrtvé a třech raněných v důsledku nepřátelského ostřelování z dnešního rána. Předběžné informace uvádějí, že poškozeno je 62 soukromých domů,“ citoval list komuniké oblastní správy. Úřady dříve uvedly, že ze čtyř ruských střel letících na Záporoží se jednu podařilo sestřelit.

Na sociálních sítích se mezitím objevily záběry poničeného nákupního centra a nemocnice, které podle záporožské radnice zasáhly ruské střely. „Takové jsou ony ‚vysoce přesné zbraně‘,“ zněl na sociálních sítích jeden z ironických komentářů na ruskou adresu.

  Pobřežní stráž USA uvedla, že v troskách Titanu našla zřejmě lidské pozůstatky

Ztráty mezi civilisty si ruské ostřelování vyžádalo i v Luhanské oblasti, součásti průmyslového regionu Donbas, kde se nyní svádějí nejtvrdší boje o město Severodoněck. Oblastní gubernátor Serhij Hajdaj uvedl, že ruská palba na toto město během uplynulých 24 hodin zabila šest civilistů a dalších osm zranila. Hajdaj podle agentury AP obvinil ruské jednotky, že úmyslně míří na kryty, ve kterých se schovávají civilisté. Gubernátor podle RBK-Ukrajina připustil, že boje se vedou již na okraji města a Rusové střílí z děl a raketometů Grad a Smerč.

Rusové také vystřelili Pokrovsk dvě rakety, zranění utrpěli čtyři civilisté, kteří byli přepraveni do nemoce, uvedl gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. „Rusové pokračují v ostřelování měst vzdálených od fronty, aby zabili co možná nejvíce lidí a vyvolali paniku. Proto je teď evakuace jedinou správnou volbou,“ vyzval gubernátor podle agentury Interfax-Ukrajina.

„Situace v Donbasu je krajně komplikovaná. Prakticky všechny síly, které ještě zbývaly ruské armádě, tam vrhli do útoku. Lyman, Popasna, Severodoněck, Slovjansk – tam okupanti chtějí vše zničit,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním projevu na sociálních sítích.

Moskva umožní odplout ukrajinským lodím s potravinami, tvrdí ruská diplomacie

Rusko je připraveno utvořit koridory pro ukrajinské lodě s potravinami, uvedl dnes náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko. Podmínkou je ale podle něj odminování ukrajinských přístavů a uvolnění protiruských sankcí, napsal ruskojazyčný server BBC. Večer ruské ministerstvo obrany oznámilo, že otevře dva námořní humanitární koridory pro vyplutí cizích lodí z přístavů v Černém a Azovském moři, uvedl Interfax.

Ukrajinské přístavy v Černém moři jsou blokované od 24. února, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, píše agentura Reuters. V napadené zemi je okolo 20 milionů tun obilí, které Kyjev nemůže kvůli blokádě vyvézt. Dodávky pšenice z Ruska a Ukrajiny před válkou představovaly téměř 30 procent světového obchodu. Ukrajina je zároveň čtvrtý největší exportér kukuřice a pátý největší vývozce pšenice na světě a nemožnost tyto produkty vyvážet přispívá k narůstající globální potravinové krizi.

  ‚Už vám chybím?‘ Trump vystoupil poprvé od odchodu z Bílého domu, novou kandidaturu nevyloučil

„Řešení problémů s potravinami si žádá komplexní přístup, včetně toho spojeného s ukončením sankčních omezení vůči ruskému exportu a ruským finančním transakcím. Také vyžaduje, aby Ukrajina odminovala veškeré přístavy, kde kotví lodě,“ uvedl Ruděnko, podle kterého je pak Moskva ochotná zprovoznit „humanitární koridor“, tedy zajistit bezpečnou plavbu obchodním lodím.

Ruské ministerstvo obrany večer oznámilo, že námořní humanitární koridory umožní proplutí lodí denně od 08:00 do 19:00 moskevského času (07:00 až 18:00 SELČ). Z Mariupolu povede dvě námořní míle široký a 115 mil dlouhý koridor do Černého moře. Černomořský koridor o délce 80 mil umožní vyplutí z přístavů Cherson, Mykolaiv (Nikolajev), Černomorsk, Očakiv, Oděsa a Južne, uvedlo podle Interfaxu ministerstvo.

Ve jmenovaných přístavech je zablokováno 70 lodí patřících 16 státům, uvedl ruský generál Michail Mizincev.

Moskva o humanitárních koridorech dříve hovořila v souvislosti s evakuací ukrajinských civilistů z ostřelovaných či obléhaných měst jako například z přístavu Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny. Pokusy o evakuaci ale nebyly vždy úspěšné; z neúspěchu a porušování dočasného příměří se pak ruská i ukrajinská strany vinily navzájem.

Náměstek zároveň odmítl zprávy serveru CNN, že Rusko krade ukrajinské obilí. CNN o patrně ukradených potravinách informovala tento měsíc dvakrát, a to mimo jiné s odkazem na satelitní snímky. O ruské blokádě ukrajinských přístavu hovoří podle CNN nově odtajněné informace amerických zpravodajských služeb. Ruská invaze podle nich v podstatě zablokovala veškerý vývoz zboží, čímž svět přiblížila ke globální potravinové krizi.

Další problémy mohou nastat v následujících několika týdnech, kdy se do přístavů dostanou nové dodávky za situace, kdy se ty předchozí nepodařilo vyvézt, řekl stanici BBC ukrajinský podnikatel a majitel jednoho z přístavišť Andrij Stavnicer. Část obilí a dalších potravin Ukrajina nyní exportuje po Dunaji, který tvoří její jihozápadní hranici s Rumunskem, a další po železnici. Jedná se ale jen o zlomek vývozu před vpádem ruských vojsk, uvádí BBC.

Ruské ministerstvo obrany dnes zároveň oznámilo, že přístav Mariupol u Azovského moře začal opět po tříměsíčním obléhání normálně fungovat. Tamní přístav je „odminován a demilitarizován“, uvedl podle agentury TASS mluvčí ministerstva Igor Konašenkov. BBC poznamenává, že zaminováním přístavů se Ukrajina brání ruským výsadkářům.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com