Proevropské hnutí Progresivní Slovensko je poprvé v čele žebříčku popularity

Proevropské hnutí Progresivní Slovensko (PS) se podle výsledků volebního modelu, který si objednal list Sme, před sobotními parlamentními volbami poprvé těsně dostalo do čela žebříčku popularity slovenských stran. Do sněmovny by se podle tohoto zdroje dostalo devět stran či koalic, podpora hned několika z nich se ovšem pohybuje blízko volebního prahu. Jiný průzkum od agentury Focus pro nejsledovanější televizi Markíza ale naopak tvrdí, že největší oblibě se nadále těší Směr-sociání demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica.

Podpora nyní neparlamentního PS, jeho šéfem je místopředseda Evropského parlamentu Michal Šimečka, v modelu agentury NMS Market Research pro Sme dosáhla 19,7 procenta. Hnutí, které mimo jiné prosazuje zavedení institutu životních partnerství pro všechny páry, podle tohoto průzkumu na druhé místo odsunulo Směr-SD. Popularita Ficovy strany, která na rozdíl od PS odmítá pokračování vojenské pomoci bránící se Ukrajině, dosáhla 19,4 procenta.

Sme napsalo, že pokud by platila dosavadní vyjádření politiků ohledně vyloučení vzájemné spolupráce, pouze PS by na základě zmíněného volebního modelu bylo schopné vytvořit vládní koalici. Ta by musela být složena z pěti stran.

Podle agenury Focus ovšem preference Směru-SD dosáhly 18 procent a PS 16,6 procenta. Na rozdíl od NMS Market Research sondáž agentury Focus uvádí, že do sněmovny by se nedostalo hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára.

Ve volebním modelu NMS Market Research s odstupem na třetím místě s podporou 10,5 procenta skončila strana Hlas-SD bývalého ministerského předsedy Petera Pellegriniho, který v minulosti dlouhá léta působil ve Směru-SD. Téměř dvouciferné preference dosáhla koalice kolem nyní nejsilnějšího parlamentního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti expremiéra Igora Matoviče, který dlouhodobě vystupuje proti Směru-SD a v probíhající kampani také proti liberálním návrhům PS. Popularita této koalice nyní stoupla, a to také podle Focusu.

  Ukrajina si objednala v Polsku 100 bojových vozidel Rosomak

S podporou 8,5 procenta na pátém místě skončilo v průzkumu NMS Market Research pravicově populistické hnutí Republika, do něhož v minulosti přestoupili představitelé krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko. Republika rovněž odmítá vojenskou pomoc Ukrajině a chtěla by referendum o vystoupení Slovenska z NATO.

Další čtyři strany, a to liberální Svoboda a Solidarita (SaS), neparlamentní nacionalistická Slovenská národní strana (SNS), neparlamentní Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a hnutí Jsme rodina mají v modelu NMS Market Research podporu od 5,2 do 5,7 procenta. V sondáží Focusu skončily SaS, SNS a KDH se ziskem od 5,8 do 6,5 procenta, Jsme rodina s podporou pouze 4,1 procenta. Samostatně kandidující strany musejí dostat ve volbách alespoň pět procent hlasů, aby získaly křesla ve slovenské sněmovně.

NMS Market Research sbíral data do volebního modelu od 21. do 24. září a průzkumu se zúčastnilo 1411 respondentů. Focus oslovil 1017 lidí od minulého pátku do dneška. Výsledky další sondáže zveřejní veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska ve středu, kdy volební kampaň v zemi skončí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com