Zelenskyj příští týden očekává dobré zprávy, co se týče dodávek zbraní

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v příštím týdnu očekává „dobré zprávy“ ohledně dodávek zbraní, kterými západní země podporují Ukrajinu vzdorující ruské agresi. Podle Zelenského je situace na frontě nepopsatelně těžká u Lysyčansku a Severodoněcku.

„Nad okupanty získáme převahu v technologické a útočné síle. Hodně záleží na našich partnerech. Jsou připraveni Ukrajině poskytnout vše potřebné k obraně svobody. Už v příštím týdnu v tomto ohledu očekávám dobré zprávy,“ řekl Zelenskyj v pravidelném proslovu k národu zveřejněném v sobotu večer.

Podle amerických médií Spojené státy příští týden oficiálně informují o dodávkách salvových raketometů M142 HIMARS a M270 MLRS s dostřelem do 300 kilometrů.

Serhij Hajdaj, šéf vojenské správy Luhanské oblasti na východě Ukrajiny, v sobotu na telegramu informoval, že ukrajinské jednotky mají stále kontrolu nad městem Severodoněck, kde se je snaží obklíčit ruská armáda. Rusové ovládli hotel Mir na okraji města a jeho okolí, podle Hajdaje ale se jim nedaří postoupit dál a utrpěli značné ztráty. Ruskojazyčná verze BBC uvádí, že tyto informace nelze nezávisle ověřit.

Podle Zelenského Rusové podnikli „barbarské údery“ v Sumské oblasti, k čemuž použili minomety a rakety. Uvedl, že v sobotu zaútočili také na přístavní město Mykolajiv, kde zasáhli sídliště. Jeden člověk zemřel, šest dalších utrpělo zranění. „Takový cíl si Ruská federace vybrala. Takové události budou světu stále a stále připomínat, že Rusko je konečně třeba označit za teroristický stát,“ řekl také Zelenskyj.

  Trudeau: Kanada pošle Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 11 mld. korun

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com