Ruská armáda zesílila raketové útoky ve snaze dobýt Severodoněck

Ruská armáda na východě Ukrajiny zesílila ofenzivu ve snaze dobýt město Severodoněck, kde ovládla už některá předměstí. Podle ranního hlášení ukrajinského generálního štábu ale ukrajinské jednotky opět zničily několik ruských tanků a obrněných vozidel. Kyjev začal více naléhat na západní země, aby Ukrajině dodaly více zbraní, zejména raketometů. Ukrajinský generální štáb ráno také varoval, že trvá hrozba raketových útoků z území Běloruska.

„S použitím dělostřelectva ruské jednotky pokračují v útočných operacích v oblasti města Severodoněck,“ oznámil ráno v pravidelném hlášení generální štáb ukrajinské armády. Ruská armáda opět ostřelovala také ukrajinské obranné pozice u Bachmutu a Soledaru, tato města jsou na důležité silnici vedoucí na jihozápad.

Ukrajinská armáda za uplynulý den odrazila sedm útoků, zničila jeden ruský tank a šest vojenských vozidel. Ruská armáda podle Kyjeva ztráty nahrazuje starší vojenskou technikou, zejména tanky T-62 či sovětskými vozidly BMP-1. Podle ukrajinského generálního štábu úřady na okupovaném Krymu také nařídily zastavit přijímání neakutních ošetření civilistů v nemocnicích, aby se uvolnila lůžka pro zraněné. Intenzivně také shánějí dárce krve.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer v pravidelném proslovu k národu uvedl, že v příštím týdnu očekává „dobré zprávy“ ohledně dodávek zbraní od západních zemí. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov podle agentury Reuters uvedl, že na cestě jsou například protilodní střely Harpoon od Dánska a samohybné houfnice z USA.

ČTK

  Blinken: U hranic s Ukrajinou zůstává významný počet ruských vojáků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com