KACPU ve Vysočanech definitivně končí, Praha řeší, co bude s uprchlíky dál

Také Česká republika se v souvislosti s konfliktem na Ukrajině zapojila do aktivní pomoci občanům této země. Pražské asistenční centrum pro uprchlíky však nyní ukončuje svou činnost. Jaké to bude mít důsledky?

KACPU ve Vysočanech končí

V tuzemsku vznikla v průběhu uplynulých týdnů síť koordinované pomoci ukrajinským občanům, kteří hledají v Česku bezpečné útočiště před válkou.

Její součástí je i soustava krajských asistenčních center pomoci Ukrajině (KACPU). Jejich klíčovým úkolem je uprchlíkům napomoci zajistit náležitosti důležité pro pozdější pobyt v České republice – od povolení k pobytu a zdravotního pojištění až po finanční pomoc organizovanou úřadem práce.

Také Praha se jakožto přirozené centrum, do něhož se řada uprchlíků soustředí, dočkala otevření svého asistenčního centra. Vzniklo ve Vysočanech a během jeho činnosti jím prošlo několik tisíc lidí. Vytíženost pražského centra je dokonce přibližně čtyřikrát vyšší než v ostatních krajích.

A právě to je podle aktuálních informací důvodem, proč s definitivní platností dojde k uzavření vysočanského centra. Praha má již nyní naplněny nejen ubytovací kapacity pro běžence. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba se tak zástupci metropole již i obrátili na vládu s dotazem, zda lze efektivně motivovat méně zatížené kraje k tomu, aby uprchlíky začaly přijímat ve větší míře.

Praha přestává zvládat nápor běženců

Odpověď však podle pražského primátora byla negativní. Primátor Hřib vyslovil proto jako nutný závěr následující takovýto vývoj situace přestat přijímat běžence v Praze, tedy v místě, kde už se o ně v této chvíli dále jednoduše nelze z kapacitních důvodů adekvátně postarat.

Aktuální statistiky hovoří o tom, že v Praze pobývá kolem 82 tisíc ukrajinských běženců. KACPU jich, jak informovaly další zdroje, odbavilo téměř 98 tisíc. Celkem současné odhady hovoří o 280 až 300 tisících uprchlíků, kteří aktuálně pobývají na našem území.

  Lukašenko. Verdikt pro Bělorusko. Rizika pro Evropskou unii a svět.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině ve Vysočanech tak oficiálně naposledy své brány otevře ve středu 15. června. Primátor Hřib navrhuje jakožto další postup po ukončení činnosti KACPU vytvoření relokačního mechanismu, který by měl být koordinován přímo premiérem a zajištěn samosprávou v krajích.

Nemělo by to však znamenat, že Praha zcela ukončuje podporu pro ukrajinské občany. Dál nabízí koordinovanou pomoc. Příslušné doklady je například možno vyřizovat v metropoli stále prostřednictvím odborů azylové a migrační politiky a oddělení cizinecké policie.

S uzavřením KACPU nesouhlasí premiér Fiala i další politici

Premiér Petr Fiala v reakci na nynější vývoj označil uzavření asistenčního centra ve Vysočanech za neuvážené. Podle jeho vyjádření se asistenční centra osvědčila.

Tento názor podpořili i šéf vnitra Vít Rakušan. V podobném duchu se vyjádřil na sociálních sítích jihomoravský hejtman Jan Grolich. KACPU totiž podle něj fungovalo primárně jako pomoc s formálním vyřízením dokladů. Ubytování si uprchlíci v 90 % případů zajišťovali samostatně. Nelze je tedy tímto mešhanismem přimět k tomu, aby odcházeli žít do méně vytížených lokalit a problém s přetížením hlavního města se tak neřeší.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com