Média: Macron, Scholz a Draghi zamířili společně vlakem do Kyjeva

Francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a italský premiér Mario Draghi se v noci na dnešek společně vydali zvláštním vlakem z Polska do Kyjeva. Informují o tom dnes média jejich zemí a cestu dnes potvrdil Elysejský palác. Na východě Ukrajiny mezitím pokračují tvrdé boje mezi ukrajinskými a invazními ruskými jednotkami.

Média o plánované společné cestě tří státníků informovala už v uplynulých dnech, ale oficiálně zdroje byly patrně z bezpečnostních důvodů zdrženlivé. Trojice podle německé televize ZDF a italského deníku La Repubblica nastoupila do speciálního vlaku v Polsku a ještě dnes ráno je očekávána v ukrajinské metropoli. Italský list zveřejnil i fotografie politiků ve vlaku.

Stejný způsob dopravy zvolily i předchozí oficiální návštěvy válkou zmítané Ukrajiny. Vrcholné představitele tří největších unijních ekonomik čeká v Kyjevě mimo jiné jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Podle italské agentury ANSA je cílem návštěvy předat Ukrajině „poselství o jednotě a plné soudržnosti zemí EU“.

Zatímco samotný Kyjev už delší dobu žije relativně pokojným životem, zejména na východě Ukrajiny pokračují boje. Ostřelování ruskými raketami se však v noci na dnešek nevyhnulo ani severoukrajinské město Sumy, ačkoli Sumská oblast byla už v dubnu osvobozena od ruských jednotek.

Gubernátor  Dmytro Žyvyckyj napsal že rakety dopadlyy na sumské předměstí Sad a úder si vyžádal čtyři oběti na životě a šest raněných.

Dále pokračují boje v Luhanské oblasti, kde podle tamního velitele ruské jednotky útočí z devíti směrů najednou. „K zahnání našich jednotek nepřítel nasadil letadla, samohybné raketové systémy a dělostřelectvo,“ napsal velitel.

ČTK

  Zeman odsoudil vraždění civilistů na Ukrajině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com