Novinář Muratov vydražil Nobelovu medaili za rekordní cenu

Ruský novinář a laureát Nobelovy ceny míru Dmitrij Muratov vydražil medaili spojenou s oceněním za rekordní sumu. V dnešní aukci v New Yorku za ni získal 103,5 milionu dolarů (přes 2,4 miliardy Kč), uvedla agentura Reuters. Peníze věnuje na pomoc dětským uprchlíkům z Ukrajiny, kteří utekli před ruskou invazí.

Muratov získal prestižní cenu v říjnu 2021 spolu s filipínskou novinářkou Marií Ressaovou za svůj boj za svobodu slova. Šedesátiletý novinář je spoluzakladatelem a šéfredaktorem ruského opozičního listu Novaja gazeta, pro nějž pracovala i uznávaná novinářka Anna Politkovská zavražděná v Moskvě v roce 2006. List si vydobyl uznání investigativní žurnalistikou, která v minulosti stála život několik jejích novinářů, kromě Politkovské například také redaktora Igora Domnikova.

Novaja gazeta musela pozastavit své vycházení v papírové podobě i na internetu, a to až do „ukončení speciální operace na území Ukrajiny“, jak Rusko oficiálně nazývá válku, kterou proti sousední zemi rozpoutalo před téměř čtyřmi měsíci.

Muratova na začátku dubna napadl neznámý pachatel, který novináře polil olejovitou barvou s acetonem a údajně přitom křičel: „Muratove, to máš za naše chlapce!“, čímž myslel ruské vojenské jednotky. Podle Washingtonu za útokem stála ruská tajná služba, uvedly s odkazem na své zdroje deníky The Washington Post a The New York Times.

S nápadem vydražit cenu přišel sám Muratov. Smyslem daru je podle něj „dát dětem uprchlíků šanci na budoucnost“. „Nejdůležitějším poselstvím dneška je, aby lidé pochopili, že probíhá konflikt a je třeba pomoci lidem, kteří trpí nejvíce,“ uvedl Muratov. Doufá prý, že výsledek aukce motivuje ostatní lidi, aby vydražili své cennosti a pomohli tak Ukrajincům.

Novinář také zmínil, že mezinárodní sankce uvalené na Rusko by neměly bránit tomu, aby se k potřebným dostala humanitární pomoc, jako jsou léky na vzácná onemocnění a transplantace kostní dřeně.

  Maďarsko nebude vetovat balík sankcí EU proti Rusku, řekl Szijjártó

Výtěžek z dražby, kterou vyhrál neznámý zájemce na telefonu, půjde na program Dětského fondu OSN (UNICEF) pro ukrajinské děti vysídlené válkou, uvedla společnost Heritage Auctions, která dražbu pořádala. Kdyby se medaile, která se vydražila za více než 100 milionů dolarů, roztavila, měla by podle Reuters hodnotu asi 10.000 dolarů.

Držitelem předchozího rekordu byl laureát Nobelovy ceny z roku 1962 James Watson, který v roce 2014 vydražil svou medaili za 4,8 milionu dolarů. Watson získal Nobelovu cenu za lékařství jako spoluobjevitel struktury DNA. Jednalo se tehdy o vůbec první Nobelovu medaili draženou dosud žijícím držitelem.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com