Biden podepsal rozpočtový zákon, výdaje na obranu vzrostou o 10 %

irozhlas.cz

Americký prezident Joe Biden podepsal rozpočtový zákon na rok 2023 v hodnotě zhruba 1,7 bilionu dolarů (zhruba 39 bilionů korun). Informoval o tom Bílý dům. Zákon počítá s navýšením výdajů na obranu o zhruba deset procent a vyčlenil také 45 miliard dolarů na pomoc Ukrajině a spojencům v NATO, píše agentura AP.

Zákon počítá s výdaji na obranu v hodnotě 858 miliard dolarů, což je o deset procent více než letos. Na další domácí výdaje půjde 772,5 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o šest procent. Zhruba 45 miliard dolarů je vyčleněno na pomoc Ukrajině a státům Severoatlantické aliance, jež pomáhají napadené zemi. To je více, než kolik původně navrhovala Bidenova administrativa.

Zákon v uplynulých týdnech schválily obě komory Kongresu. V Senátu pro něj hlasovala i řada republikánů, ve Sněmovně reprezentantů pak zákonodárci hlasovali více po stranické linii. Šéf republikánů v dolní komoře parlamentu Kevin McCarthy označil zákon za „obludnost“. Podle něj počítá s příliš vysokými výdaji a současně vyčleňuje jen malé prostředky na potírání nelegální migrace a pašování drog. Vládní demokraté naopak vyzdvihovali větší výdaje na pomoc chudým studentům či na prevenci proti drogám.

ČTK

  Evropská komise zahájí disciplinární řízení s Maďarskem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com