Rusko obsadilo další dvě osady u Lysyčansku, uvedl generální štáb

Ruská vojska obsadila další dvě osady jižně od Lysyčansku a snaží se obklíčit ukrajinské obránce v tomto městě. Ve své pravidelné ranní svodce o tom dnes informoval ukrajinský generální štáb. Podle hodnocení amerického Institutu pro výzkum války (ISW) mohou ruské síly dosáhnout Lysyčansku v nejbližších dnech, rychlé obsazení města je však nepravděpodobné.

„Nepřítel obsadil Loskutivku a Raj-Oleksandrivku, které se nacházejí poblíž Lysyčansku a Severodoněcku,“ uvedlo velení ukrajinské armády s tím, že cílem současné ruské ofenzívy je obklíčení Lysyčansku. Ten tvoří souměstí se Severodoněckem, na jehož plné ovládnutí vynakládá ruská armáda podle Kyjeva nadále své hlavní úsilí.

Rusové se rovněž nevzdávají snah obsadit silnici vedoucí z Bachmutu do Lysyčansku, která pro ukrajinské obránce představuje jednu z posledních zásobovacích tras pro nejvýchodnější část donbaské fronty. Bojuje se o výšiny poblíže vesnice Berestove.

Štáb dále uvádí, že ruské síly podnikají ofenzívu ve směru na Zolote. Podle zpráv z předchozího dne ukrajinská vojska tuto oblast z větší části vyklidila, aby se s ruským postupem jižně od Lysyčansku vyhnula obklíčení. Rusko podle vedení ukrajinské armády také posiluje své jednotky jižně od Izjumu a připravuje se obnovení ofenzívy na Bervinkove a Slovjansk.

Obsazení dvou vesnic u Lysyčansku potvrdil také gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Podle něj se v Severodoněcku dál odehrávají boje o průmyslový areál na západě města. Samotný Lysyčansk čelí ruskému ostřelování, které si za uplynulý den vyžádalo tři zraněné. Pod troskami domu bylo také nalezeno tělo mrtvého muže.

Britské ministerstvo obrany ve svém ranním hlášení uvádí, že ruské síly v posledních dnech velmi pravděpodobně postoupily o celých pět kilometrů až k jižnímu předměstí Lysyčansku. Část obránců se musela stáhnout, aby nebyla obklíčena. Ruský postup je podle něj důsledkem posil a soustředěné palby. Výspa ukrajinské obrany v Lysyčansku a Severodoněcku se ocitá pod zvýšeným tlakem, ruské snahy o širší obklíčení západní části Doněcké oblasti nicméně uvázly na mrtvém bodě.

  V USA začaly v reakci na rozhodnutí soudu zavírat potratové kliniky

„Ruské síly pokračovaly v ziscích jižně od Lysyčansku a v nadcházejících dnech pravděpodobně dosáhnou města, i když je nepravděpodobné, že by se jim podařilo rychle dobýt oblast Severodoněcku a Lysyčansku,“ uvádí válečný institut ISW. Upozorňuje také na zlepšení ruské protivzdušné obrany, která Ukrajincům v Donbasu brání v efektivním využití bojových dronů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com