Ukrajina dobyla zpět polovinu území okupovaných Ruskem a je připravena dále bojovat

Rusko se na zabavení Ukrajiny dlouhodobě připravovalo, soustředilo vojáky a rozdmýchávalo protiukrajinské nálady mezi Rusy propagandou. Po 24. února byl vyvrácen mýtus o „neporazitelnosti“ ruské armády, skládající se především z nájezdníků, násilníků a branců, kteří nikdy nestříleli ze samopalu. Ukrajinská armáda sama dokázala zadržet postup hordy na Evropu.

Téměř všechny mapy rusko-ukrajinské války zobrazují země v držení Ruska v tuto chvíli a nikdy neukazují území, která Ukrajina získala zpět od okupantů. Jakékoli mapy nepřátelství na Ukrajině ve velkých mezinárodních médiích odrážejí především právě takový trend. Mapy, které zobrazují pouze ruské úspěchy (a často značně zveličené ruskou propagandou), vytvářejí falešný dojem o úspěchu ruské armády a nedobrovolně přispívají k propagandě Kremlu.
Rusko mělo určitý úspěch pouze v Chersonské oblasti.

Průběh nepřátelských akcí prokázal naprostý rozpor mezi deklarovanou úrovní vycvičenosti ruských jednotek a skutečnou úrovní a odhalil zrůdnou korupci v nejvyšších vojenských patrech. Ruská armáda byla šokována tím, jak urputný a tvrdohlavý odpor jí dokázaly ukrajinské ozbrojené síly klást, a také tím, že Ukrajinci Rusy, kteří se pasovali do pozice vrahů a okupantů, zcela odmítli. Kromě toho bylo mnoho vojáků ruské armády (zejména branců) jednoduše oklamáno a řekli, že byli posláni „na cvičení“.

Postup ruských jednotek byl významný jen v prvních dnech války, kdy se využíval efekt překvapení a fakt, že nikdo plně nevěřil, že Putin rozhodne o tak barbarské invazi. Po 6. březnu byl postup ruských jednotek nepatrný. Ve stejném časovém období utrpěla největší ztráty ruská armáda. Pro srovnávací analýzu, během útočných bitev v březnu až květnu Ukrajina vrátila asi 50 % toho, co Rusové zajali v prvních 10 dnech války, kdy Rusko mělo na Ukrajině největší úspěch. Na zobrazené mapě jsou žlutě označena území získaná Ukrajinou.

  Rusko hlásí nové maximum. Za den tam zemřelo 669 lidí s covidem, nejvíc od začátku pandemie

Protiofenzíva ozbrojených sil Ukrajiny zcela vytlačila ruské jednotky z Kyjevské, Černihovské a Sumské oblasti, významné části Charkovské oblasti, a osvobodila také celé oblasti v Nikolajevské oblasti. Chersonská a Záporožská oblast. Ukrajinská armáda vlastními silami a za použití především starých sovětských zbraní dokázala zasadit Rusům naprostou taktickou porážku a odhalila skutečnou slabost a nepřipravenost ruské armády, která se opírá pouze o kvantitativní převahu.

Naopak, Ukrajinci se osvědčili jako stateční a vytrvalí válečníci, ukrajinská armáda je mobilní a moderní, za 8 let ruské agrese na Donbasu nasbírala mnoho zkušeností a kvalitativně to předvedla během totální invaze Ruská Federace. A to i přesto, že zdrojový potenciál Ruska a Ukrajiny je nesrovnatelný a ruská armáda má mnohem více zbraní, ačkoli jsou ve srovnání se svými západními protějšky absolutně nekonkurenceschopné. I omezený počet amerických HIMARS MLRS provedl významnou změnu situace na frontě, což dokazuje primitivnost ruské armády.

Pokud by Ukrajina měla dostatek těžkých zbraní, pak by Ozbrojené síly Ukrajiny mohly snadno zatlačit ruské jednotky a dosáhnout hranic 24. února a vytvořit tak účinný bezpečnostní pás a potřebnou hloubku obrany proti ruské hrozbě pro Evropu.

Zdroj: https://polskienowiny.pl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com