Ruští vojáci se snaží dostat do strojoven Záporožské JE, tvrdí Enerhoatom

archiv.hn.cz

Ruští vojáci se údajně snaží získat přístup k strojovnám v blocích ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, aby tam mohli rozmístit svoji armádní techniku a zbraně. Podle agentury Unian to tvrdí ukrajinská společnost Enerhoatom, která spravuje ukrajinské jaderné elektrárny.

„Ruští vojáci požadují od správy ukrajinské atomové elektrárny, aby jim otevřela strojovny v prvních třech blocích. Chtějí tam rozmístit celý svůj armádní arzenál,“ uvedl Enerhoatom. Dodal, že Rusové se tímto způsobem chtějí pojistit, protože se „hrozně bojí překvapení“ ze strany ukrajinských ozbrojených sil.

Do strojoven chtějí podle Enerhoatomu ruští vojáci umístit tanky, nákladní automobily i zbraně s municí. Tím by se ale zablokoval přístup k třem blokům pro požární techniku. Energetická společnost také upozornila, že pravidla bezpečnosti popírá i úmysl vojáků skladovat přímo v strojovnách bloků výbušné materiály.

Elektrárnu ležící na břehu řeky Dnipro na jihovýchodě Ukrajiny ruské síly ovládly na začátku invaze, stále ji ale obsluhuje ukrajinský personál. Enerhoatom již dříve upozornil, že v areálu elektrárny je ruská těžká vojenská technika a nákladní auta naložená zbraněmi a výbušninami. Šéf Enerhoatomu Petro Kotin navíc ruské síly obvinil, že využívají Záporožskou jadernou elektrárnu jako základnu pro odpalování raket, kterými ostřelují okolní oblasti Ukrajiny.

Ukrajinské velení hlásí odražení ruského útoku na vuhlehirskou elektrárnu
Ruské jednotky se pokusily dobýt Vuhlehirskou tepelnou elektrárnu, druhou největší na Ukrajině, která leží asi 50 kilometrů severovýchodně od Doněcka. Ukrajinské síly je ale přiměly k ústupu, uvedl ukrajinský generální štáb v ranním hlášení o situaci na bojišti ve 148. den války Ruska proti Ukrajině.

Ruské a separatistické síly pokračují v menších útocích podél frontové linie; prioritou je ovládnutí kritické infrastruktury, jakou jsou například elektrárny. Pravděpodobně se však Rusové pokoušejí prorazit u Vuhlehirska v rámci snahy znovu uvést do pohybu jižní část svého postupu ke Kramatorsku a Slovjansku, klíčovým městům té části Donbasu, kterou dosud drží Ukrajina, upozornilo britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky.

  Humanitární krize v Pásmu Gazy se stále zhoršuje, popisují nevládní organizace

„Ve směru na Bachmut nepřítel vede bojové operace s cílem vytvořit podmínky pro útok na Bachmut a ovládnutí Vuhlehirské tepelné elektrárny,“ uvádí ukrajinské velení. „Nepřítel podnikl útočné operace s cílem ovládnout území elektrárny. Neúspěšně. Ukrajinští vojáci donutili okupanty k útěku,“ uvádí se v hlášení.

Rusové v posledních týdnech na vuhlehirskou elektrárnu útočí opakovaně, upozornila agentura Unian

Ruská redakce BBC na svém webu uvedla, že ukrajinský generální štáb neposkytl žádné informace o ústupu ukrajinských vojsk na úseku u Bachmutu. Mezi obcemi, postiženými ruským ostřelováním, jmenoval i obec Bilohorivka, představující jedno z posledním míst Luhanské oblasti dosud ovládané Ukrajinou. U této vsi ukrajinské dělostřelectvo v květnu zabránilo ruskému pokusu o překročení řeky Severní Doněc. Štáb se nezmínil ani o bojích ve směru na okupovaný Cherson, poznamenala BBC. Ukrajinské velení také tvrdí, že mnozí ruští vojáci odmítají prodloužit pracovní smlouvy s armádou.

Informace bojujících stran není obvykle možné okamžitě nezávisle ověřit.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com