ČR hledá spojence pro polní nemocnici pro Gazu, uvedla Černochová

Česká republika má vojenské kapacity a nyní hledá spojence, kteří by se zapojili do vyslání polní nemocnice pro obyvatele Pásma Gazy. Na jednání ministrů obrany NATO v Bruselu to dnes uvedla česká ministryně Jana Černochová. Podle ní to ale rozhodně není akce, do které by šla Česká republika sama.

„Musíme hledat spojence v podobě zemí, které o něčem takovém uvažují,“ řekla. Předpokládá se, že by polní nemocnice fungovala na lodi. V Bruselu Češi diskutovali se zástupci italské delegace právě o jejich zkušenostech z předchozího italského působení v Rudém moři. „Dozvěděli jsme se, že něco takového zvažují i v budoucnu, ale zvažují i tu variantu, že by ta polní nemocnice nebyla na moři, ale přímo na území Egypta, a tady musí mít samozřejmě hlavní slovo v rozhodování Egypt,“ uvedla česká ministryně.

Černochová má v úmyslu se na začátku příštího týdne setkat s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou a probrat s ním veškeré nové informace. „Máme za to, že tato forma pomoci je žádoucí, protože humanitární krize v Pásmu Gazy je veliká,“ uvedla česká ministryně obrany. „Lidé, kteří tam žijí, nemohou za to, že jsou rukojmí Hamásu,“ dodala. Česká republika má podle jejích slov velmi schopné zdravotníky a má možnost „tyto kapacity poskytnout“. Veškerá jednání jsou ale teprve v začátcích.

O podporu Česko požádal izraelský ministr obrany Joav Galant, když Černochová minulý týden navštívila Izrael. Pokud by nakonec Praha spojence našla a do operace se zapojila, vše by pak musela projednat česká vláda a schválit parlament.

ČTK

  Biden: Tři objekty sestřelené nad Severní Amerikou s Čínou nesouvisejí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com