Budeme bojovat až do konce, řekl Zelenskyj britským poslancům. Odkázal i na Churchillův projev

Ukrajinci se nevzdají, budou o svoji zemi bojovat za každou cenu. V bezprecedentním projevu k zaplněnému sálu dolní komory britského parlamentu to v úterý řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Volal po dalším zpřísňování sankcí a zopakoval žádost o pomoc se zabezpečením nebe nad Ukrajinou. Britský premiér Boris Johnson jej ujistil, že Británie hodlá dál Kyjevu dodávat zbraně a vyvíjet tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zelenskyj se stal prvním lídrem cizí země, který kdy promluvil k poslancům shromážděným v zasedacím sále Dolní sněmovny. Běžně podobná vystoupení poslanci poslouchají v sále Westminster Hall, uvádí zpravodajská společnost BBC.

Ukrajinský prezident se na schůzi sněmovny připojil prostřednictvím videohovoru, jeho slova poslouchal zaplněný sál včetně velké části kabinetu i stínové vlády. Když Zelenskému předal slovo šéf sněmovny Lindsay Hoyle, celé publikum začalo tleskat vestoje.

„Budeme bojovat až do konce, na moři, ve vzduchu, budeme pokračovat v boji za naši zemi, stůj co stůj,“ řekl prezident o válce s Ruskem, v níž už zahynuly stovky, ne-li tisíce Ukrajinců.

„Budeme bojovat v lesích, budeme bojovat na polích, na pobřeží, v ulicích,“ pokračoval Zelenskyj, patrně v odkaze na slavný projev britského premiéra Wistona Churchilla na začátku války s nacistickým Německem.

Dialog s Ruskem

Vyjádření přichází po pondělním rozhovoru s americkou televizí ABC, v němž ukrajinská hlava státu hovořila o ochotě vést dialog s Ruskem a naznačovala možnost kompromisu v otázce nezávislosti separatistických republik na Donbasu a Ruskem anektovaného poloostrova Krym.

Podle BBC Zelenskyj v interview také fakticky potvrdil ochotu Kyjeva opustit ústavou zakotvené směřování země do NATO a místo něj vytvořit spolehlivý systém bezpečnostních záruk pro Ukrajinu, jehož součástí by mohlo být i Rusko.

Po úterním Zelenského projevu v Dolní sněmovně se slova chopil britský premiér Johnson, který podobně jako předseda Hoyle vyzdvihl statečnost Ukrajinců tváří v tvář ofenzívě výrazně silnější nepřátelské armády.

  Ukrajinci nechtějí být součástí impéria. České ministerstvo zahraničí vyzvalo Západ, aby na Kyjev netlačil.

Británie a její spojenci jsou podle Johnsona odhodláni pokračovat ve vyzbrojování Ukrajiny a tlačit na Moskvu, „dokud Putin neselže“.

https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com