Putin vedl poradu o neutralizaci hrozeb v kosmu, popřel jaderné plány

Rusko se nechystá rozmístit jaderné zbraně ve vesmíru, uvedl ruský prezident Vladimir Putin podle tiskových agentur na jednání své bezpečnostní rady. Současně však se svými nejbližšími spolupracovníky probíral neutralizaci hrozeb ve vesmíru.

„Už jsme spolu hovořili o dezinformacích, které vytvářejí někteří činitelé na Západě, ohledně údajných plánů rozmístit jaderné zbraně ve vesmíru. Říkám údajných, protože takové plány, jak už jsem říkal a jak dobře víme, nemáme,“ prohlásil Putin.

Putin v úterý minulý týden prohlásil, že Rusko je proti rozmístění jaderných zbraní ve vesmíru. Reagoval tím na prohlášení Bílého domu z předchozího týdne, podle kterého Moskva pracuje na vývoji jaderné zbraně proti satelitům.

„Náš postoj je jasný a transparentní: vždy jsme byli kategoricky proti a jsme nyní proti rozmístění jaderných zbraní do vesmíru,“ řekl Putin na jednání, kterého se zúčastnil například též ministr obrany Sergej Šojgu. „Vyzýváme nejen k dodržování všech dohod v této oblasti, ale také jsme mnohokrát nabízeli posílení spolupráce,“ uvedl ruský prezident a dodal, že ruské aktivity ve vesmíru se nijak nevymykají těm, které provádí jiné země včetně Spojených států. „Spojené státy vědí, že takové projekty neexistují,“ řekl dnes Šojgu.

Americká média dříve s odkazem na své zdroje psala, že Spojené státy mají zpravodajské informace o nových jaderných schopnostech Moskvy, které patrně souvisí s vesmírem. Mluvčí Bílého domu John Kirby pak na dotazy novinářů uvedl, že se zpravodajské informace týkají protidružicové zbraně, která je však ve fázi vývoje a nepředstavuje bezprostřední ohrožení.

Mezi Spojenými státy a Ruskem panuje extrémní napětí kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu z 24. února 2022. Invaze vyvolala největší konfrontaci mezi Západem a Ruskem od kubánské krize v roce 1962, píše agentura Reuters. Rusko i Spojené státy, zdaleka největší jaderné mocnosti, vyjádřily politování nad postupným rozkladem vzájemných dohod o kontrole zbraní, jejichž cílem bylo zpomalit závody ve zbrojení za studené války a snížit riziko jaderné války.

  Hrozba, na kterou by se mělo okamžitě reagovat: Putin připravuje armádu „profesionálních zabijáků“, která zaplaví země EU

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com