Lucemburský premiér ocenil plán ČR na munici pro Ukrajinu, příspěvek neoznámil

Agentura Severoatlantické aliance (NATO) pro poskytování podpory a pořizování výzbroje (NSPA) loni uzavřela kontrakty s českými podniky v hodnotě 91,7 milionu eur (zhruba 2,3 miliardy korun). Oproti roku 2022 se jednalo o zhruba patnáctinásobný nárůst. Předloni hodnota smluv činila 6,25 milionu eur (158 milionů Kč). Smlouvy se týkaly například dodávek munice, balistických vest nebo modernizovaných tanků T72. V sídle agentury NSPA v Lucemburku, které navštívil český prezident Petr Pavel, to dnes řekla generální ředitelka agentury Stacy Cummingsová.

Lucemburský premiér Luc Frieden poděkoval České republice za iniciativu k zajištění dodávek munice Ukrajině. Jeho země ale bude ještě o případném příspěvku jednat, řekl na tiskové konferenci po jednání s českým prezidentem Petrem Pavlem v Lucemburku. Pavel potvrdil, že se ke snaze zatím přihlásilo asi 15 zemí. Zároveň je podle něj nutné zvýšit produkci munice v zemích Evropské unie.

Frieden dnes také zdůraznil důležitost spolupráce a zastávání stejných hodnot v EU a Severoatlantické alianci (NATO). Ruskou agresi proti Ukrajině označil za nepřijatelnou.

Rusko je agresorem, porušilo mezinárodní právo a nesmí vyhrát válku, uvedl Frieden. Lucembursko podle něj loni 16 procent svého obranného rozpočtu věnovalo na podporu Ukrajiny. Ocenil český plán na dodávky munice, Lucembursko podle něj zase vede platformu k posílení IT infrastruktury pro ukrajinské ozbrojené síly.

Český plán na dodávky munice Pavel v polovině února představil na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Řekl, že Česko v mimounijních státech lokalizovalo 500.000 kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300.000 kusů v sovětské ráži. Pavel v Mnichově také uvedl, že pokud Praha získá u spojenců peníze na nákup těchto nábojů, dokáže je na Ukrajinu dodat v řádu týdnů.

Belgie už oznámila, že iniciativu podpoří částkou 200 milionů eur (přes pět miliard korun), Nizozemsko přislíbilo polovinu. Pavel ve čtvrtek po jednání s lucemburskými vrcholnými představiteli uvedl, že předpokládá, že i Lucembursko se zapojí. Podle Friedena o tom ještě budou jednat ministerstva obrany obou zemí.

  Lavrov lhal o napadení Ruska tak, že se mu v Indii vysmáli. Ruský styl lhaní je ale nakažlivý

Podle expertů je na nákup potřeba vyčlenit asi 1,5 miliardy dolarů (35 miliard Kč). Podle Pavla při hledání financí Česko spolupracuje s Dánskem, Nizozemskem a Kanadou. Německá veřejnoprávní stanice ZDF uvedla, že připojit se rozhodla i Francie, jejíž prezident Emmanuel Macron chtěl podpořit spíše vlastní zbrojní průmysl. Významnou část peněz hodlá podle ZDF poskytnout také Německo.

Pavel apeloval na urychlení podpory Ukrajině tak, aby byla více efektivní, a na doručení potřebného materiálu co nejdříve. Iniciativa se týká dodávek munice, podle české hlavy státu bude ale nutné se v budoucnu zaměřit i na další vybavení. Stejně tak je podle Pavla potřeba pracovat na omezení ruského přístupu k pokročilým technologiím, jež mohou být využity k agresi.

Frieden také oznámil, že na červencovém summitu NATO chce Lucembursko představit svůj plán na navýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) v příštích deseti letech. Aktuálně země vydává 0,72 procenta HDP. Lucembursko podle něj také bude pokračovat v příspěvku do ochrany východních hranic aliance.

Pavel: Izrael musí dělat vše pro to, aby zabránil civilním obětem v Gaze

Izrael musí udělat vše pro to, aby zabránil civilním obětem v Pásmu Gazy. Na tiskové konferenci v Lucemburku to řekl prezident Pavel v reakci na čtvrteční incident, při kterém v Pásmu Gazy zahynulo několik desítek civilistů čekajících na humanitární pomoc. Prezident věří, že záležitost bude vyšetřena.

Při izraelském zásahu u města Gaza bylo ve čtvrtek podle radikálního palestinského hnutí Hamás zabito přes 100 lidí. Izraelská armáda uvedla, že podél humanitárního konvoje vypukly mezi shromážděnými lidmi násilnosti, které si vyžádaly desítky mrtvých a zraněných, přičemž řada z nich byla ušlapána či je přejely nákladní vozy. Armáda připustila, že vojáci začali střílet, když se k nim část davu přiblížila, tento zákrok si však podle ní vyžádal nanejvýš deset obětí.

  Blatný: Ještě není nutné přijímat drakonická opatření

Podobné incidenty podle Pavla přispívají k otočení nálady veřejnosti proti Izraeli, který přitom byl v říjnu obětí teroristického útoku Hamásu. „Silně žádáme izraelské autority, aby dělaly vše možné pro zabránění civilním obětem,“ řekl Pavel. „Počet obětí jednoduše říká, že takové jednání je nepřijatelné,“ dodal.

Vyzval také k tomu, aby všichni aktéři zapojení do vyjednávání o urovnání konfliktu proces urychlili. Důležité je podle českého prezidenta přerušit vojenské operace, aby humanitární pomoc mohla být doručena potřebným a aby mohla začít rekonstrukce Gazy. „To je jediný způsob, jak se vyhnout dalším civilním obětem,“ dodal Pavel.

Lucemburský premiér Frieden s Pavlovým postojem souhlasil a dodal, že je nutné apelovat na Hamás, aby propustil izraelské rukojmí. Těch Hamás během teroristického útoku 7. října unesl na 250, vězněných jich je ještě více než 100.

Agentura NATO pro výzbroj s českými podniky loni uzavřela smlouvy za 2,3 mld. Kč

Agentura Severoatlantické aliance (NATO) pro poskytování podpory a pořizování výzbroje (NSPA) loni uzavřela kontrakty s českými podniky v hodnotě 91,7 milionu eur (zhruba 2,3 miliardy korun). Oproti roku 2022 se jednalo o zhruba patnáctinásobný nárůst. Předloni hodnota smluv činila 6,25 milionu eur (158 milionů Kč). Smlouvy se týkaly například dodávek munice, balistických vest nebo modernizovaných tanků T72. V sídle agentury NSPA v Lucemburku, které navštívil prezident Pavel, to řekla generální ředitelka agentury Stacy Cummingsová.

V organizaci pracuje devět českých pracovníků z celkových 1439. Nejvíce zaměstnanců je z Francie (299), lucemburských pracovníků je 49. V NSPA dále pracuje například 67 Němců, 56 Maďarů, 34 Poláků nebo čtyři Slováci.

Pavel dnes navštívil také Evropskou školu v Lucemburku, kde na něj čekaly stovky školáků s vlajkami různých zemí, například Irska, Řecka, Slovinska, Německa, Itálie nebo Maďarska. Zazpívaly mu a na závěr čtveřice žáků zahrála skladbu Highway to Hell od legendární australské rockové kapely AC/DC. Pavel se poté setkal i se žáky zdejší mateřské školy.

  Na severu hradeckého kraje sněžilo, řidiči musejí opatrně

Ve čtvrtek Pavel v Lucemburku jednal o spolupráci v technologicky vyspělých odvětvích, například v oblasti kybernetické bezpečnosti, v kosmickém výzkumu či ve zdravotnictví. S vládními představiteli hovořil i o možném zapojení země do české iniciativy na zajištění dodávek munice pro Ukrajinu v zemích mimo EU, přičemž předpokládá, že se Lucembursko zapojí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com