Slovensko otevírá hotely a obchody, USA hlásí za den dvojnásobný nárůst obětí koronaviru

Slovensko rozvolňuje koronavirová opatření. Ve středu se tak otevírají muzea, galerie, kadeřnictví, venkovní turistické atrakce či hotely. Kromě toho začnou fungovat zahrádky restaurací a všechny obchody s výjimkou velkých nákupních center. Ve Spojených státech za posledních 24 hodin zemřelo na komplikace související s koronavirovou infekcí 2333 lidí, což je více než dvojnásobek oproti předchozímu dni.

Slovensko od středy ruší některá karanténní opatření. Nově otevírají například prodejny s výjimkou nákupních center, dále zahrádky restaurací, s omezeními i hotely, obnoví se pořádání bohoslužeb a konání svateb.

Hranice se sousedními zeměmi Bratislava plánuje otevřít až poté, co v těchto státech klesne výskyt koronaviru na úroveň Slovenska. Země od 25. dubna ani jednou nezaznamenala dvouciferný denní přírůstek počtu nakažených. Celkem jich eviduje 1421. Počet obětí je 25.

V USA za den přibylo dvakrát více mrtvých

Ve Spojených státech za posledních 24 hodin zemřelo na komplikace související s koronavirovou infekcí 2333 lidí, což je více než dvojnásobek oproti předchozímu dni. Uvedla to americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU).

Zatímco za pondělí dosáhly USA s 1015 oběťmi nejnižšího počtu mrtvých v tomto měsíci, v úterý se bilance více než zdvojnásobila. Spojené státy evidují více než 1,2 milionu nakažených, z nichž přes 71 tisíc infekci podlehlo.

Prezident Spojených států Donald Trump si v úterý prohlédl továrnu na respirátory v americkém státě Arizona. Ústa a nos si ale během inspekce rouškou nezakryl, ačkoli je zaměstnanci nosí. Zakrývat si ústa a nos sice Američanům jako preventivní opatření před šířením koronaviru doporučuje federální vláda, Trump toto doporučení ale nedodržuje.

Během návštěvy Arizony, která byla Trumpovou první cestou mimo Washington od konce března, prezident hovořil optimisticky o hospodářském zotavení. Rovněž prohlásil, že ekonomický život by se měl co nejrychleji vrátit k normálu. Kvůli dopadům koronaviru se v USA bez práce ocitly miliony lidí.

  Moskva pokračuje v odhalování svých aktiv prostřednictvím pochybných vlivových operací - Institut Roberta Lansinga

„Postihne to některé lidi? Ano. Dopadne to na některé těžce? Ano. Ale musíme naši zem otevřít a musíme to udělat brzy,“ řekl Trump.

Německá vláda nechá rušení karantén na spolkových zemích

Vláda německé kancléřky Angely Merkelové chce odpovědnost za další zmírňování karanténních opatření přenechat jednotlivým spolkovým zemím, v případě opětovného zhoršení ale trvá na zpřísnění podmínek.

Spolková vláda rovněž souhlasí s otevřením všech obchodů nehledě na velikost prodejní plochy či s postupným návratem školáků do tříd, naopak zakázány mají být přinejmenším do konce srpna všechny akce s velkou návštěvností.

V Německu v úterý přibylo 947 nakažených koronavirem, což je o zhruba 250 více než za pondělí. Rychleji rostla i bilance lidí, kteří komplikacím souvisejícím s nemocí covid-19 podlehli, v úterý jich zemřelo 165, o den dříve jich bylo 139. Vyplývá to ze zveřejněných informací Institutu Roberta Kocha.

Covid-19 byl dosud potvrzen u 164 807 lidí, z nichž 6996 zemřelo. Nejvíce postiženou spolkovou zemí je dlouhodobě Bavorsko, na které připadá čtvrtina případů infekce i úmrtí v Německu. Za ním s odstupem asi 10 tisíc případů nákazy následují Severní Porýní-Vestfálsko a Bádensko-Württembersko.

V Brazílii za den zemřelo rekordních 600 lidí

Brazílii za uplynulých 24 hodin přibylo takřka sedm tisíc nových případů nákazy koronavirem a 600 lidí zemřelo. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví.  Denní nárůst obětí je v jihoamerické zemi nejvyšší od vypuknutí epidemie.

Agentura Reuters poukázala na to, že nezpomalující se bilance ukazuje, že Brazílie ještě zdaleka nezačala koronavirus porážet. Některé části země přitom začaly uvolňovat karanténní opatření.

Kolumbii zatím celkově registrují 8600 lidí pozitivně testovaných na koronavirus, z nichž 378 zemřelo. I když v porovnání s Brazílií a Mexikem je v této padesátimilionové zemi příznivější situace, prezident Iván Duque v úterý oznámil, že se o další dva týdny prodlužuje opatření o povinné karanténě.

  WSJ: Spolupracovníci Putina před ním tají špatné zprávy o válce na Ukrajině

Situaci nezvládá Peru s 32 miliony obyvatel. Prezident Martín Vizcarra v úterý oznámil, že za předchozí den v zemi přibylo 3817 lidí s koronavirem a dohromady jich je už registrováno 51 189. Zemřelo přitom dalších 100 pacientů a počet úmrtí vzrostl na 1444.

Podle oficiálních čísel by v počtu nakažených na tom mělo být Mexiko zatím lépe. Země se 126 miliony obyvatel oznámila za úterý přírůstek dalších 1120 pozitivně testovaných lidí, a potvrzené případy tak celkově stouply na 26 tisíc. Nicméně v Mexiku bylo stále ještě provedeno málo testů a skutečné rozšíření koronaviru bude zřejmě mnohem větší.

BBC: Íránská aerolinka Mahan Air přispěla k šíření koronaviru

Největší íránská letecká společnost Mahan Air létala i přes vládní zákazy zavedené kvůli koronaviru, čímž přispěla k šíření nákazy na Blízkém východě. Na základě veřejně dostupných informací a letových údajů o tom informoval zpravodajský kanál BBC Arabic.

Mezi koncem ledna a koncem března Mahan Air vypravila stovky letů na linkách mezi Íránem a Irákem, Spojenými arabskými emiráty a Sýrií. Všechny tyto státy letadlům Mahan Air povolily přistát, přestože samy své pravidelné linky s Íránem pozastavily.

Zdroje z Mahan Air BBC sdělily, že příznaky nákazy covid-19 měly desítky členů posádky. Zaměstnanci, kteří kritizovali postup aerolinií v době krize a poukazovali na nedostatek ochranných pomůcek, byli podle zdrojů arabské redakce BBC umlčeni.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com