V Česku v úterý přibylo zatím 22 případů koronaviru, poslanci budou schvalovat další pomoc OSVČ

V pondělí přibylo v Česku 38 nových případů nákazy koronavirem, v úterý zatím 22, celkem jich je 7841. Denní přírůstek tak byl v pondělí sice vyšší než o víkendu, ale nižší než minulý týden ve všední dny. Laboratoře provedly přes 7500 testů, nejvíce za šest dní. Poměr nakažených k celkovému množství testovaných klesl na půl procenta. S nemocí covid-19 dosud v tuzemsku zemřelo 252 lidí, od pondělního večera přibylo jedno úmrtí. Počet uzdravených se zvýšil o 30 na 3816.

Nově potvrzený případ úmrtí připadá na neděli, kdy tak s nemocí zemřeli tři lidé. V sobotu byla dvě úmrtí, stejně jako v pondělí. Tyto údaje se ale mohou zpětně měnit. „Vykazování úmrtí má určité zpoždění oproti reálnému stavu z důvodu validace a uzavírání případů krajských hygienických stanic,“ uvedlo ministerstvo.

V Praze dosud s koronavirem zemřelo 87 lidí. V Moravskoslezském kraji bylo 34 úmrtí, v Karlovarském 24 a ve Středočeském 22. Naopak v šesti krajích zůstává počet obětí pod deseti, nejlépe je na tom Zlínský kraj s jedním úmrtím.

V Praze je rovněž nejvyšší počet potvrzených případů nákazy, a to 1767. Více než tisíc nakažených hlásí také Moravskoslezský kraj. Při zohlednění počtu obyvatel je situace nejhorší v Karlovarském kraji, kde na 100 tisíc lidí připadá přes 138 nemocných, v Praze je to téměř 130 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Na opačném konci tabulky je Jihočeský kraj s 27 nakaženými na 100 tisíc obyvatel.

Aktuálně nemocných je v Česku k úternímu ránu 3773 lidí. Hospitalizovaných je 304 lidí, z toho 59 pacientů je v těžkém stavu. Více než 700 nakažených, kteří byli v nemocnici, se už uzdravilo nebo bylo propuštěno do domácí karantény.

Pražského taxikáře, který byl ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze léčen experimentálním lékem remdesivir, propustí odpoledne do domácího léčení. Muž byl hospitalzován s vážným průběhem nemoci od 10. března a remdesivir mu byl, jako prvnímu pacientovi v Česku, podáván nitrožilně po dobu deseti dnů na přelomu března a dubna. Minulý týden podstoupil test negativity na covid-19 a byl přeložen na standardní lůžkové oddělení.

  O předsedu Sněmovny se utkají Pekarová Adamová a Havlíček

Poslanci projednají další zákony související s dopady koronaviru

Tématem koronaviru se bude v úterý zabývat rovněž Poslanecká sněmovna. Poslanci by v úterý mohli rozhodnout o výši příspěvků drobným podnikatelům, které zavedl stát kvůli epidemii. Na program schůze by se mohly dostat i další protikrizové zákony. Jednání dolní komory pokračuje od odpoledne.

O vládním návrhu na prodloužení poskytování státních příspěvků 500 korun denně osobám samostatně výdělečně činným nejméně do 8. června budou poslanci znovu rozhodovat potom, co jim předlohu vrátila horní komora. Senát zejména chce, aby se dotace zvýšila za květen na 700 korun za den a za červen na 900 korun denně. Požaduje také rozšíření okruhu příjemců.

Zrychleně by mohli poslanci schvalovat například zmírnění dopadů vládních opatření na sport nebo možnost dávat poukazy místo okamžitého vracení peněz za zrušené kulturní akce. Vláda navrhuje také další přerušení elektronické evidence tržeb, a to do konce roku, a příspěvky pro malé společnosti s ručením omezením.

Sněmovní budovy jsou pro veřejnost nadále uzavřeny, zrušen byl i tradiční den otevřených dveří 8. května. Už se ale otevřelo informační centrum i parlamentní knihovna, byť sněmovní archiv zůstává pro externí badatele mimo provoz. Určitá omezení platí ve sněmovně také pro novináře.

Zeman se zúčastní mše k výročí konce války, ta připomene i oběti covid-19

Ve svatovítské katedrále na Pražském hradě se v úterý od 18 hodin uskuteční slavnostní mše k 75. výročí konce druhé světové války. Liturgie za mír vzpomene také oběti covidu-19. Mše se zúčastní několik desítek pozvaných hostů včetně prezidenta Miloše Zemana a české generality. Pro veřejnost je uzavřena, lidé ji mohou sledovat v přímém přenosu České televize.

Konání bohoslužeb zatím stále podléhá restrikcím vlády zavedeným kvůli šíření koronaviru. Minulý týden kabinet rozhodl, že od 11. května se bude moci na jednom místě setkat sto lidí najednou, což se týká i bohoslužeb. Úterní mše ale dostala výjimku a může jí být přítomno 60 lidí, tedy pozvaných hostů a zástupců církve.

  Vláda podle Maláčové posoudí finanční motivaci k dodržování karantény

Pražské arcibiskupství plánovalo velkolepou bohoslužbu za účasti velvyslanců z více než 40 zemí, veteránů druhé světové války či třeba vnuků legendárních generálů George Pattona a Charlese de Gaulla. Kvůli pandemii se ale může zúčastnit jen část z nich. Mezi šedesátkou hostů nebudou chybět přímí účastníci druhé světové války – veterán vzdušných sil na západě, pilot RAF Emil Boček či veterán pozemních sil na východě Miloslav Masopust. Přítomen má být také náčelník Generálního štábu Armády ČR generál Aleš Opata. První čtení bylo svěřeno armádě, číst bude kaplan Hradní stráže Jan Kupka.

Jako poděkování a povzbuzení lékařům bude během mše v presbytáři katedrály vystavena lebka sv. Lukáše, který je patronem lékařů. Na zákeřnou chorobu upozorní i symbolické obětní dary, které v podobě ochranného štítu, filtru FFP3 a ochranného obleku přinesou zástupci Nemocnice Na Bulovce, na níž ležela velká tíže boje s nemocí covid-19.

Oslavy 75. let od konce války výrazně poznamená pandemie koronaviru. Prezident Zeman posune tradiční květnové jmenování generálů, možná až na říjen. Výročí si chce Zeman připomenout na Vítkově. V omezené podobě si Český rozhlas připomene i Pražské povstání a boje o budovu Československého rozhlasu.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com