Orbánova slova o míšení ras kritizoval i europarlament a šéfka EK

Nedávné výroky maďarského premiéra Viktora Orbána, který vystoupil proti míšení Maďarů s lidmi s mimoevropskými kořeny, dnes ostře odsoudil Evropský parlament (EP). Orbánova slova označil za nepřijatelná a zdůraznil, že jsou v rozporu s hodnotami Evropské unie. Podle předsedkyně Evropské komise (EK) Ursuly von der Leyenové tyto společné hodnoty vyznávají všechny členské státy EU včetně Maďarska.

„My, vůdci politických skupin v Evropském parlamentu, rezolutně odsuzujeme nedávné otevřeně rasistické výroky premiéra Orbána, který prohlásil, že nechce být součástí národa smíšené rasy,“ uvedla v dnešním prohlášení takzvaná konference předsedů. Tu tvoří předseda EP a šéfové jednotlivých parlamentních frakcí. Takovéto nepřijatelné výroky jsou jasným porušením „našich hodnot, které jsou zakotveny ve smlouvách Evropské unie“, dodává se v prohlášení.

„Ke společným globálním hodnotám se přihlásily všechny členské státy EU včetně Maďarska,“ uvedla von der Leyenová v rozhovoru na slovenském webu Aktuality.sk. Tyto hodnoty jsou podle ní „univerzální a neprodejné“. „Diskriminace na základě rasy by byla pošlapáním těchto hodnot,“ dodala šéfka komise, aniž zmínila konkrétně Orbána nebo jeho výroky o rase.

V projevu v rumunském Sedmihradsku, kde žije početná maďarská menšina, Orbán minulý víkend znovu odmítl „multietnickou“ společnost. „Existuje svět, ve kterém se evropské národy mísí s těmi, kteří přicházejí z mimoevropských zemí. To je svět smíšených ras,“ řekl Orbán. „Na druhé straně je tu například Karpatská kotlina, kde se spolu mísí evropské národy jako Maďaři, Rumuni či Slováci. Jsme ochotni se mísit spolu, ale nechceme být rasovými míšenci,“ dodal.

„Rasismus a diskriminaci v jakékoli podobě je nutné jednoznačně odsoudit a je také nutné s ní na všech úrovních účinně bojovat,“ zdůraznila dnes konference předsedů.

Orbánova strana Fidesz byla dlouho součástí Evropské lidové strany (EPP), která je hlavním konzervativním uskupením v Evropském parlamentu. Loni z ní ale oficiálně vystoupila.

  Zelenskyj v rámci boje s korupcí slíbil tolik změn, kolik bude třeba

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com