Na mítincích politiků mají zasahovat primárně policisté v uniformách

Pokud bude policie muset zakročit na politických mítincích, měli by primárně zasahovat jasně označení uniformovaní policisté. Novinářům to dnes řekli ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a policejní prezident Martin Vondrášek, kteří se sešli kvůli kritizovaným zákrokům policistů v civilu na shromážděních expremiéra a šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Hnutí ANO vyhradí na mítincích místo pro odpůrce, podle Vondráška je to protizákonné.

Vondrášek dostane do konce týdne výsledky vnitřní kontroly zákroku policistů v Českém Krumlově, při níž z akce odvedli ženu protestující proti Babišovi do neoznačeného auta a odvezli ji na služebnu. Případnou trestní odpovědnost policistů, kteří zase na mítinku v Borovanech klekli na autistického školáka, jenž chtěl odnést Babišovi reproduktor, řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Kázeňskému řízení už čelí policista, který měl na Babišově shromáždění čepici s logem a heslem hnutí.

V Českém Krumlově i Borovanech zakročili proti Babišovým odpůrcům policisté v civilu. Za neomluvitelné a neprofesionální Rakušan považuje, pokud má policista ve službě, byť v civilu, na sobě symbol spojující ho s jakoukoliv politickou silou. Jako ministr vnitra ale nebude veřejně vyzývat k potrestání policistů. Věří tomu, že policie a její prezident sporné zákroky a excesy transparentně vyřeší a případně potrestá poté, co obdrží závěry vnitřního šetření. Vondrášek podle svých slov oznámí, jak dopadly výsledky vnitřní kontroly a zda byl některý z policistů potrestán, podobu kázeňského trestu ale stejně jako v jiných případech policie nezveřejní. Zákon umožňuje širokou škálu trestů zahrnující napomenutí až po poměrně výraznou srážku z platu, dodal šéf policejního sboru.

Vondrášek zdůraznil, že v bezodkladných případech nezáleží na tom, zda na podobných veřejných shromážděních zasahuje policista v uniformě či v civilu, ve všech ostatních situacích ale mají zakročit uniformovaní policisté. S Rakušanem se shodl na tom, že na předvolebních mítincích budou i členové antikonfliktního týmu, dokumentační skupiny i odboru vnitřní kontroly. Policie tak podle něj bude moci před soudem i před veřejností lépe hájit svůj postup při kontroverzních situacích.

  Vláda podle Blažka zahrne snížení platů ústavních činitelů do balíků úspor

Rakušan řekl, že drtivou většinu politických shromáždění, které často provází vyhrocená atmosféra, policie zvládla. „Není ale možné zavírat oči nad situacemi, které vyvolávají pochybnosti,“ zdůraznil ministr vnitra.

Rakušan očekává, že vzhledem k blížícím se obecním i prezidentským volbám bude situace na politických akcích dál hodně vyhrocená na obou stranách. Každá politická strana má právo vyjádřit veřejně svůj názor, pokud tím neporušuje zákon. Za extrémně nebezpečné ale označil to, když někteří politici včetně Babiše označují své oponenty za fašisty a nacisty, což podle něj jen eskaluje už tak napjatou atmosféru.

Vondrášek se už ráno s veliteli městských a obvodních policejních ředitelství a územních odborů dohodl na tom, že se zhruba 240 velitelů zúčastní školení o zásazích a přítomnosti policie na shromážděních. Jednodenní kurzy začnou tento měsíc.

Babiš dnes uvedl, že kvůli nedávným incidentům ANO na svých mítincích na základě doporučení policejního prezidenta nově vyhradí místo pro odpůrce hnutí. Vondrášek ale dnes řekl, že preventivní rozdělování členů shromáždění by bylo protizákonné i protiústavní a že žádnému svolavateli shromáždění nic takového nedoporučoval.

ANO vyhradí na mítincích místo pro odpůrce, podle Vondráška je to protizákonné

Hnutí ANO nově na politických mítincích pokaždé vyhradí místo pro odpůrce. V dnešním videu na sociálních sítích to uvedl předseda hnutí a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který minulý týden čelil podle médií na mítincích hlasitým protestům svých odpůrců. Podle Babiše to doporučil policejní prezident Martin Vondrášek. Dnes však Vondrášek po schůzce s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) řekl, že preventivní rozdělování členů shromáždění by bylo protizákonné a protiústavní a že žádnému svolavateli shromáždění nic takového nedoporučoval. Babiš následně v reakci pro ČTK uvedl, že vycházel z odpovědi policejního prezidenta na páteční tiskové konferenci.

  ČSSD a KSČM nad propastí

Babiš od začátku léta jezdí po Česku za voliči, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dřív. Koncem června Babiš uvedl, že plánuje oznámit rozhodnutí ohledně své případné prezidentské kandidatury nejspíš 4. listopadu.

Odpůrci podle něj začali být vulgárnější a agresivnější. Jde o organizované skupiny, řekl. Uvedl také, že demonstranty často svolávají místní zastupitelé či radní z řad stran vládní koalice. Vyzval předsedy koaličních stran, aby svým voličům poslali vzkaz, aby se na mítincích chovali slušně, nebyli agresivní a nenapadali ostatní účastníky.

Kritiku vyvolal například zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, či zásah rovněž neuniformovaných policistů v Českém Krumlově. Babiš dnes uvedl, že ho mrzí, jakým způsobem policisté v civilu museli chlapce zadržet, a že nemohli vědět, že je to autista. Viděli podle něj pouze, že ukradl reproduktor a byl agresivní.

Zároveň bývalý premiér poznamenal, že on a jeho tým udělá všechno pro to, aby policistům práci co nejvíce usnadnili. „Nově podle doporučení pana policejního prezidenta pokaždé vyhradíme místo pro odpůrce,“ oznámil.

Vondrášek se proti tomu ohradil. Řekl, že vyhrazovat odpůrcům předem sektory by bylo protizákonné a protiústavní a že Babišovi nic takového nedoporučil. „Je naprosto nepřípustné a nezákonné stanovovat preventivně jakékoliv sektory nebo vyhrazená místa v rámci shromáždění v jejich počátku,“ řekl. Policie podle něj může zasáhnout jen v případě, že někteří lidé narušují účel shromáždění natolik, že znemožňují jeho konání, a pak je může oddělit.

Vondrášek v pátek na tiskové konferenci reagoval na dotaz, zda bude policie na budoucích Babišových setkáních oddělovat odpůrce od příznivců. „Ty dva tábory má oddělovat pořadatel, když to bude nutné, tak to bude dělat policie. A to je ta subsidiární role. My nemáme na první dobrou přebírat odpovědnost pořadatele. A jen když to pořadatel nezvládne, měl by dokonce požádat policii a policie by měla konat,“ řekl tehdy.

  Hamáček se opět vyhnul výpovědi kvůli cestě do Moskvy

„Ve svém vyjádření i navrženém preventivním opatření jsem vycházel z odpovědi policejního generála na páteční tiskové konferenci,“ napsal dnes večer Babiš ČTK.

Rakušan minulý týden řekl, že bude požadovat prošetření zásahů, kázeňské postihy pro chybující policisty nebo viditelné označení policistů na podobných akcích. Premiér Petr Fiala (ODS) kvůli zákroku v pátek požádal Rakušana a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna, aby chování policistů na politických mítincích v jižních Čechách prověřili.

Kritice za své chování na mítincích čelil také Babiš. Lidé na sociálních sítích sdílí video, na kterém hovoří o tom, že odpůrci na místě jeho předvolební akce jsou voliči vládních stran Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Mluví o nich v té souvislosti jako o „fašistech a nacistech“. Dnes Babiš poznamenal, že je mu líto, že hovořil zkratkovitě o jednom komentáři v deníku Právo.

Vondrášek dnes v návaznosti na zásahy na mítincích jednal s krajskými a územními policejními řediteli. Velitelé městských a obvodních policejních ředitelství a územních odborů dostanou školení o zásazích a přítomnosti policie na shromážděních. Jednodenní školení začnou tento měsíc a zúčastní se jich zhruba 240 policistů. Na webu to oznámil mluvčí policejního prezidenta Jozef Bocán.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com