Ceny ropy rostou, drží se ale blízko několika měsíčních minim

byznys.ihned.cz

Ceny ropy po počátečním poklesu rostou, drží se však blízko nejnižší hodnoty za několik měsíců. Náladu na trhu ovlivňují obavy o poptávku kvůli slabším ekonomickým výhledům. Na druhé straně se ale trhy obávají i o dodávky. V poslední dnech se také objevily pozitivní ekonomické údaje z Číny a USA.

Kolem 17:15 SELČ cena severomořské ropy Brent rostla o 1,2 procenta na 96,07 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražovala o 1,1 procenta na 90,02 USD za barel.

Cena ropy Brent se minulý týden dostala na nejnižší úroveň od února a za celý týden ztratila 13,7 procenta, což byl nejvyšší pokles od dubna 2020. Ropa WTI zlevnila o 9,7 procenta. Pokles cen způsobily obavy z recese, která by zasáhla poptávku po ropě.

„Cenový vývoj v minulém týdnu nenechal nikoho na pochybách, že obavy o poptávku způsobené recesí mají navrch nad obavami o dodávky. Dalo by se dokonce říct, že se vypařila válečná prémie,“ řekl agentuře Reuters analytik firmy PVM Stephen Brennock.

Oba kontrakty na ropu v pátek smazaly část ztrát v reakci na údaje o růstu počtu pracovních míst v USA, který byl vyšší,než se čekalo. USA jsou největším světovým konzumentem ropy. V neděli překvapila trhy také Čína zprávou o rychlejším růstu vývozu, než se čekalo. Čína je největším světovým dovozcem ropy.

Poptávka po benzinu v USA navzdory klesajícím cenám u čerpacích stanic slábne a zásoby rostou. Energetické firmy v USA také minulý týden snížily počet ropných vrtů nejvíce od září. Počet vrtů je považován za ukazatel budoucí těžby.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com