Fotbalisté Plzně se v Lize mistrů utkají s Bayernem, Barcelonou a Interem

Fotbalisté Plzně se v Lize mistrů utkají v atraktivní skupině C s Bayernem Mnichov, Barcelonou a Interem Milán. Rozhodl o tom dnešní los v Istanbulu, kde se v červnu příštího roku uskuteční finále. Čeští šampioni v nejprestižnější klubové soutěži narazili na Bayern už v roce 2013, s Barcelonou se střetli o dva roky dříve.

Západočeši se v hlavní fázi Ligy mistrů představí počtvrté a poprvé pod vedením trenéra Michala Bílka. V letech 2011, 2013 i 2018 pokaždé na lavičce s koučem Pavlem Vrbou obsadili třetí místo ve skupině a prošli do jarní části Evropské ligy.

Do vyřazovací fáze postoupí první dva celky z každé skupiny, týmy na třetích místech budou na jaře pokračovat v play off Evropské ligy. Program ve skupinách začne 6. a 7. září.

„Jsem hrozně rád za klub i za tým, který si to zasloužil. Jsme skvělá parta a tohle je pro nás odměna,“ řekl obránce Milan Havel novinářům. „Takovou skupinu jsme si opravdu přáli. Ještě jednou musíme říct, že si toho obrovsky vážíme, že jsme sem postoupili,“ doplnil záložník Václav Pilař.

Viktoria za účast ve skupině dostane bonus 15,64 milionu eur (asi 386 milionů korun). Další finance obdrží za desetiletý koeficient (56 milionů korun) a televizní práva.

Bývalý záložník Manchesteru City Yaya Touré při losování vytáhnul míček se jménem Plzně jako úplně poslední z 32 týmů a poslal ji do jedné z nejtěžších skupin. Všechny tři kluby už v minulosti Champions League vyhrály. Bayern šestkrát, „Barca“ pětkrát a Inter třikrát.

„Dostali jsme pravděpodobně nejtěžší skupinu, která byla k dostání,“ konstatoval plzeňský asistent trenéra Pavel Horváth, jenž Plzeň při prvních dvou účastech v hlavní fázi Ligy mistrů vedl jako kapitán.

Plzeň v říjnu 2013 prohrála v Mnichově 0:5, což je její nejvyšší porážka v evropských pohárech. Stejně vysoký debakl utrpěla na hřišti AS Řím a doma s Realem Madrid v roce 2018. Viktoria před 11 lety prohrála v Barceloně 0:2 a katalánskému celku v tehdejším azylu v pražském Edenu podlehla 0:4. S Interem se ještě Západočeši nepotkali, ale v roce 2011 ve skupině s jiným milánským mužstvem AC prohráli venku 0:2 a doma remizovali 2:2.

  Basketbalistky budou hrát o MS v Mexiku, ve skupině mají Koreu, Mali a Venezuelu

Souboje Barcelony s Bayernem budou pikantní pro polského kanonýra Roberta Lewandowského, jenž na Camp Nou v létě přestoupil právě z bavorského velkoklubu, kde překonal několik střeleckých rekordů.

Plzeňští mají podobnou skupinu jako Slavia v roce 2019 při dosud poslední účasti českého zástupce v hlavní fázi Ligy mistrů. Pražané se tehdy rovněž utkali s Barcelonou a Interem Milán, místo Bayernu narazili na jiný německý klub Dortmund. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského tehdy získali dva body a skončili v tabulce poslední.

Leverkusen s českými reprezentanty Patrikem Schickem a Adamem Hložkem ve skupině B narazí na Porto, Atlético Madrid a Bruggy. Obhájce trofeje a rekordman se 14 tituly Real Madrid bude hrát ve skupině F s Lipskem, Šachtarem Doněck a Celticem Glasgow.

Manchester City v „géčku“ vyzve Sevillu, Dortmund a Kodaň. Paris St. Germain si ve skupině H zahraje s Juventusem Turín, Benficou Lisabon a Maccabi Haifa.

Hlasy k losu skupin Ligy mistrů:

Pavel Horváth (asistent trenéra Plzně): „Dostali jsme pravděpodobně nejtěžší skupinu, která byla k dostání. Při představě těch nejhezčích stadionů, které jsou v Evropě, což je v Miláně, na Bayernu a v Barceloně, nás asi čeká spousta krásných zážitků, na které určitě budeme vzpomínat.“

Václav Pilař (záložník Plzně): „V kabině jsme byli skoro celý tým a bylo to krásné. Bylo to napínavé až do konce. Polovina si přála skupinu s Paříží a polovina tu naši. Je to úžasné, v kabině byly velké emoce. Takovou skupinu jsme si opravdu přáli. Ještě jednou musíme říct, že si toho obrovsky vážíme, že jsme sem postoupili.“

Milan Havel (obránce Plzně): „Samozřejmě těším se strašně moc. Snili jsme o tom a je to tady. Vyšla nám takováhle skupina, což jsme samozřejmě všichni chtěli. Jsem hrozně rád za klub i za tým, který si to zasloužil. Jsme skvělá parta a tohle je pro nás odměna.“

Jan Sýkora (záložník Plzně): „Já měl tři sny. Zahrát si Ligu mistrů, zahrát si ji proti Barceloně a získat s Viktorkou titul. Teď se mi všechny tři splnily nebo splní. Celý ten rok, co jsem tady, je úžasný a tímhle je korunovaný.“

Julian Nagelsmann (trenér Bayernu): „Je to velice náročná skupina plná výzev. Inter posílil a je to klub, který slavil hodně mezinárodních úspěchů. V posledních letech prošel znovuzrozením. Proti Barceloně to bude příběh s Lewym (Robertem Lewandowským). Doufám, že navážeme na výsledky proti Barceloně z posledních let. Plzeň získala český titul před pražskými kluby, což něco znamená. Musíme být odhodlaní už od začátku. Těšíme se.“

Manuel Neuer (brankář a kapitán Bayernu): „Zápasy s Barcelonou a Interem budou šlágry celé skupinové fáze. Dva super kluby, dva super stadiony. Těším se na tuhle skupinu. Je také pěkné, že se tak brzo sejdeme s Robertem Lewandowským. Samozřejmě naším cílem je postup do vyřazovací fáze, ačkoliv nesmíme podcenit ani tým z Plzně.“

Jordi Cruyff (technický sekretář Barcelony): „Pozitivní je, že Lewy je s námi. Pro něj to bude speciální. Poslední tři čtyři zápasy proti Bayernu pro nás byly složité, ale jsme teď jiné mužstvo. Jsme připraveni si to s Bayernem rozdat. Italské týmy jsou vždycky nároční soupeři a Inter také posílil. (Romelu) Lukaku je zpět a mají i Lautara (Martíneze). Plzeň má sklon hrát fyzický fotbal ve velkém tempu, je hodně přímočará. Musíme je respektovat, ale porazit v obou zápasech.“

Javier Zanetti (viceprezident Interu Milán): „Je to velice těžká skupina se dvěma týmy, kterým se v této soutěži hodně daří. Musíme být ve své nejlepší formě. Liga mistrů je soutěž o detailech, čelíte těm nejlepším na světě. Jsme tady a máme k tomu co říct. Nemáme strach, pouze respekt. Myslím, že Inter bude dobře připraven.“

Los základních skupin Ligy mistrů:

  Světové atletice vládnou trojskokanka Rojasová a tyčkař Duplantis

Skupina A: Ajax Amsterodam, Liverpool, Neapol, Rangers.

Skupina B: FC Porto, Atlético Madrid, Bayer Leverkusen, FC Bruggy.

Skupina C: Bayern Mnichov, FC Barcelona, Inter Milán, Viktoria Plzeň.

Skupina D: Eintracht Frankfurt, Tottenham, Sporting Lisabon, Olympique Marseille.

Skupina E: AC Milán, Chelsea, Salcburk, Dinamo Záhřeb.

Skupina F: Real Madrid, Lipsko, Šachtar Doněck, Celtic Glasgow.

Skupina G: Manchester City, FC Sevilla, Borussia Dortmund, FC Kodaň.

Skupina H: Paris St. Germain, Juventus Turín, Benfica Lisabon, Maccabi Haifa.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com