Černochová: Ministři EU posoudí dodávky zbraní Ukrajině a výcvik jejích vojáků

novinky.cz

Nejdůležitějším tématem neformálního zasedání ministrů obrany členských zemí Evropské unie v Praze bude ruská agrese na Ukrajině. Ministři budou hovořit o tom, jak napadenou zemi podpořit – zejména dodávkami zbraní a výcvikem vojáků. Před dnešním jednáním to novinářům řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). K zasedání se podle ní přes videotelefon připojí její ukrajinský protějšek Oleksij Reznikov. EU chce podle Borrella ustavit výcvikovou misi pro ukrajinské vojáky. Slovensko nabídne možnost výcviku ukrajinských vojáků na svém území.

Dalším bodem jednání bude podle ministryně situace v Africe a dalších místech, které se Rusko snaží destabilizovat.

Ministři obrany do Prahy přijeli v pondělí, kdy je čekalo neformální uvítání v Míčovně Pražského hradu. Hlavní část jednání je naplánována na dnešní dopoledne a odpoledne. Klíčovým tématem, které se bude prolínat celým setkáním, bude válka na Ukrajině a její dopady na bezpečnost členských zemí EU. Dále ministři projednají nedostatky v investicích EU do obrany.

V souvislosti s Afrikou chtějí ministři probrat budoucnost výcvikové mise Evropské unie v Mali a další zapojení EU v regionu.

EU chce podle Borrella ustavit výcvikovou misi pro ukrajinské vojáky

Ministři obrany členských zemí Evropské unie projednají na svém neformálním zasedání v Praze ustavení výcvikové mise pro ukrajinské vojáky. Novinářům to před jednáním řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Situace na Ukrajině se podle něj od začátku ruské agrese nelepší. Evropská unie zemi podporuje a nadále ji podporovat bude.

„Tato myšlenka výcvikové mise je stará. Probírali jsme ji ještě před tím, než válka začala,“ uvedl Borrell. Doufá, že na dnešním jednání ji ministři „dají zelenou“. Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku dodal, že se bude jednat i o dalších dodávkách vojenského vybavení pro napadenou zemi.

  Rusko slíbilo odvetu za kroky EU, rozšíří svou černou listinu

Situace na Ukrajině je podle Borella velmi špatná. Šéf unijní diplomacie připomněl bombardování civilistů či špatné zacházení s válečnými vězni.

Slovensko nabídne možnost výcviku ukrajinských vojáků na svém území

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď na neformálním zasedání svých evropských kolegů v Praze nabídne možnost výcviku ukrajinských vojáků na slovenském území. Řekl to novinářům před začátkem dnešního jednání. Slovensko patřilo podle něj spolu s Českou republikou k zemím, které tréninkovou misi navrhovaly již před rokem. Tehdy nebyla schválena, teď podle něj pravděpodobně bude.

„Tréninková mise pro ukrajinské vojenské síly je velmi důležitá,“ prohlásil Naď. „Patříme k zemím, které budou navrhovat možnost výcviku na našem území,“ dodal. Slovensko podle něj bude nabízet i výcvikáře pro trénink v jiných zemích, bude záležet na typu výcviku. Země bude dále dodávat Ukrajině i vojenský materiál.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com