Na Václavské náměstí přišlo 70.000 protestujících proti vládě

Desítky tisíc lidí zaplnily dnes odpoledne Václavské náměstí na demonstraci proti vládě. Policie odhadla jejich počet na 70.000. Protest s názvem Česká republika na 1. místě je společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou a chtějí demisi vlády. Mezi řečníky pořadatelé avizovali například zástupce hnutí SPD, Trikolory nebo komunistů. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) protest svolaly proruské síly, které jsou proti zájmům ČR.

„Shromáždění na Václavském náměstí probíhá v klidu a nemuseli jsme zatím řešit žádné vážnější problémy. Počet účastníků ve 14:30 odhadujeme asi na 70.000,“ uvedla policie na twitteru.

Mnozí demonstranti si přinesli české vlajky, někteří také bubny a transparenty s nápisy jako třeba Na každou svini se vaří voda nebo Ukrajincům pomyšlení a nám dva svetry. Dav po zahájení akce skandoval Demisi!, Máme toho dost! nebo Už je to tady! Lidé si připravili hesla proti EU, NATO, premiérovi Fialovi, Zelené dohodě pro Evropu a odmítavému postoji vlády vůči Rusku.

Organizátoři žádají demisi vlády. Zároveň chtějí, aby vláda zplnomocnila jejich odborníky k jednáním o nákupu plynu a ropy. Například energetik Vladimír Štěpán na demonstraci kritizoval vysoké ceny energií a prozápadní kurz vlád. Zastropování cen, které zvažuje vláda, označil za hloupost. Podle něj to povede k dalšímu růstu cen. Vyslovil se také proti nakupování plynu z burzy. Mezi dalšími řečníky vystoupil bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek.

Policie odklání dopravu z horní části náměstí, magistrála je průjezdná. Za ní na schodech Národního muzea je několik desítek odpůrců demonstrace s velkou vlajkou NATO a EU.

Pořadatelé demonstrace již dříve tento týden uvedli, že chtějí odchod současné vlády, zmírnění dopadů energetické krize a nápravu škod. Požadují osvobodit tuzemský průmysl od závislosti na zahraničních společnostech, dále vojenskou neutralitu a zajištění přímých smluv s dodavateli plynu za nízké ceny, především s Ruskem. Česká republika podle nich potřebuje změnit systém rozdělování a plateb za elektřinu tak, aby neplatila prostředníkům na burze.

  Lipavský: Ruské imperialistické ambice ohrožují naši nezávislost a suverenitu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com