Rada ČNB ponechala sazbu na ochranu úvěrového trhu beze změny

Bankovní rada České národní banky dnes ponechala beze změny takzvanou sazbu proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu. ČNB o tom dnes informovala na své webové stránce. Aktuálně sazba činí jedno procento, ale v souladu s dřívějšími rozhodnutími rady postupně poroste až na 2,5 procenta od dubna 2023.

„Bankovní rada při svém rozhodnutí vzala v úvahu současnou pozici české ekonomiky ve finančním cyklu, rozsah naakumulovaných úvěrových rizik v bilanci bankovního sektoru a vývoj jeho zranitelnosti. Zároveň přihlédla k citelnému nárůstu geopolitických a ekonomických nejistot, které vytvářejí potenciál pro zvýšenou a rychlejší materializaci cyklických rizik naakumulovaných ve finančním systému,“ uvedla ČNB.

Ponechání rezervy bylo podle analytika České bankovní asociace Jakuba Seidlera očekávatelné. Sazba 2,5 procenta od dubna 2023 je maximální sazbou, při které platí vzájemná mezinárodní reciprocita. Na úvěry v tuzemské ekonomice tak musí držet vyšší kapitál i relevantní zahraniční banky, které nepodléhají regulaci ČNB. Na tuto maximální sazbu zatím plánují sazbu v příštím roce zvýšit vedle v ČR také v Norsku a Dánsku. O zvýšení sazby na 2,5 procenta rozhodla ČNB už v předstihu v březnu letošního roku, připomněl.

Sazba platí pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva i obchodníky s cennými papíry. ČNB stanovuje sazbu této rezervy čtvrtletně, zpravidla s ročním předstihem. Proticyklická kapitálová rezerva je jedním z opatření směrnice EU o přístupu k činnosti úvěrových institucí a o obezřetnostním dohledu nad úvěrovými institucemi a investičními podniky (CRD IV).

Rezervu by měly banky vytvářet v době růstu úvěrů. Naopak při poklesu ekonomické aktivity doprovázené rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být využita bankami pro krytí ztrát. Cílem je zabránit přenosu případných problémů finančních institucí do ekonomiky. Efektem může být zpomalení růstu úvěrů.

ČTK

  Obavy z koronaviru: Akcie padají, ropa zlevňuje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com