Británie bude dále poskytovat Ukrajině vojenskou pomoc, slíbila Trussová v OSN

Británie bude Ukrajině poskytovat vojenskou pomoc do té doby, než Kyjev vyhraje válku proti Rusku. Na Valném shromáždění OSN to slíbila nová britská premiérka Liz Trussová. Uvedla také, že ekonomická síla demokratických států může pomoci potlačit autoritářství.

„V tomto kritickém okamžiku konfliktu slibuji, že zachováme nebo zvýšíme naši vojenskou podporu Ukrajině na tak dlouho, jak to bude nutné (…). Nepřestaneme v tom, dokud Ukrajina nezvítězí,“ řekla Trussová.

Ruský prezident Vladimir Putin ohlásil ve středu ráno částečnou mobilizaci. Podpořil také konání referend o připojení k Rusku v Moskvou okupovaných či ovládaných částech ukrajinského území.

Podle Trussové se tak „snaží ospravedlnit své katastrofální selhání“ na Ukrajině. „Tohle nebude fungovat. Mezinárodní aliance je silná, Ukrajina je silná,“ řekl britská premiérka.

Trussová dále přislíbila, že „Británie bude do roku 2030 vynakládat tři procenta svého hrubého domácího produktu na obranu, čímž si v Evropě jako bezpečnostní aktér zachová vedoucí postavení“.

Nakonec vyzvala k vytvoření rozsáhlého liberálního hospodářského plánu, jakéhosi „ekonomického NATO“. „Skupina G7 a naši podobně smýšlející partneři musí jednat jako ekonomické NATO, aby společně bránili naši prosperitu,“ řekla.

ČTK

  Rusko má stále dostatek prostředků na pokračování války, Evropa musí nadále Ukrajině pomáhat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com