V Česku začínají komunální a senátní volby

V pátek začínají komunální volby. Skoro dvě stě tisíc kandidátů se bude ucházet o 62 tisíc zastupitelských křesel. Rozhoduje se také o třetině postů v Senátu. Volební místnosti se otevřou tradičně ve 14:00. V některých obcích se však hlasovat nebude, místním se totiž nepodařilo sestavit kandidátní listiny.

Komunální volby patří pro komisaře a statistiky k těm nejnáročnějším na zpracování. „Mají to specifikum, že mají velké množství kandidátů. Pro letošní volby je to přes 195 tisíc kandidátů,“ vysvětluje Eva Krumpová z Českého statistického úřadu. Před čtyřmi lety to bylo ještě o zhruba dvacet tisíc více.

Voliči tradičně mohou na rozdíl od sněmovních nebo krajských voleb kombinovat jednotlivé kandidátky. „Mohou křížkovat jak volební strany, tak konkrétní kandidáty, což potom vyžaduje velkou preciznost při sčítání hlasů,“ přibližuje náměstek ministra vnitra Petr Vokáč.

Hlasovací lístky by již voliči měli mít ve svých schránkách. Získat je mohou ale i ve volebních místnostech. Ty jsou nejčastěji ve školách nebo obecních a městských úřadech. Komise místnosti otevřou ve 14:00 a volit bude možné až do 22:00. Hlas lze odevzdat i v sobotu od 08:00 do 14:00 odpoledne.

Vedle zastupitelů se část voličů chystá v prvním kole vybírat také budoucí senátory. Obměňuje se jedna třetina horní komory, týká se to sedmadvaceti obvodů. O tyto posty se uchází 178 lidí. Vůbec nejvíc kandidátů se sešlo v obvodu Karlovy Vary, kde jich je jedenáct. Naopak nejméně v Ústí nad Orlicí, tam jsou jen dva, a rozhodne se tak hned v prvním kole.

Nedostatek kandidátů

Ne všude ale platí, že jsou volby neznámou. Na některých místech Česka lidé zastupitele vybírat vůbec nebudou. Jde celkem o jedenáct obcí, kde nekandiduje buď nikdo, nebo se o hlasy uchází nedostatečný počet lidí. Pro konání voleb je nutné, aby uchazečů bylo alespoň pět. V takovém případě bude město spravovat úředník ministerstva vnitra.

  Pavel dnes zhodnotí svých prvních sto dnů v úřadu

Ve víc než čtvrtině obcí budou mít lidé zase omezený výběr. Podaná je tam totiž jen jedna kandidátní listina. Počet takových obcí narůstá. Někde navíc už teď mají kandidáti mandáty jisté. V téměř tisícovce obcí se totiž o křesla uchází přesně tolik lidí, kolik je členů tamního zastupitelstva.

Jak volit v komunálních volbách

Počet hlasů, který voliči rozdělují v obecních volbách, je napsaný na každém hlasovacím lístku vlevo nahoře. Rozdělit je mohou třemi různými způsoby. Z jednotlivých kandidátek si vyberou buď jednu, které udělí křížek. Ta pak získá všechny voličovy hlasy. „Například v obci Horní Dolní se volí sedm zastupitelů, volič tak má sedm hlasů,“ vysvětlil Vladimír Piskala z vědecké redakce.

Alternativou je vybrat pouze některé kandidáty z jedné listiny, nebo dokonce volit osobnosti napříč kandidujícími subjekty. U každého jména ale musí volič udělat křížek zvlášť. „Všichni tito kandidáti tak získávají hlas. Když se přehlédnu a udělám křížků míň, například místo sedmi jen šest, nic se neděje, hlas získá jen šest kandidátů. Když jich ale udělám víc, už je celý hlasovací lístek neplatný a hlas nedostane nikdo,“ dodal Piskala.

Hlasování je možné i zkombinovat a tedy udělit křížek ve velkém políčku kandidátní listiny a zároveň dát hlas i lidem z jiných kandidátek. Hlas tak nejdřív dostanou vybraní kandidáti a zbytek připadne prvním osobnostem v seznamu voleného subjektu.

V osmi městech se kromě zastupitelstev městských částí volí i velká zastupitelstva. V Praze se volby částečně podobají těm krajským. Primátor má totiž podobné pravomoci jako hejtmani. Kromě Prahy volí také zastupitele do magistrátu v Plzni, Ústí nad Labem, Liberci, Pardubicích, Brně, Ostravě a Opavě.

Voliči v těchto městech tak dostali dva volební lístky pro komunální volby. Jeden do zastupitelstva městské části, z těchto kandidátů vzejde starosta. Druhý lístek je pak do zastupitelstva celého města, které si pak zvolí primátora. Pravidla pro vyplnění jsou stejná.

  Vláda vyhověla požadavku Gruntoráda, odvolala usnesení k Chartě 77

Odpovědi na nejčastější otázky komunálních a senátních voleb

  • Jak poznám, kam mám jít volit?

    Informace jsou většinou na webu obce nebo v místním zpravodaji. Voliči svůj volební okrsek najdou podle adresy bydliště. Informace by se měla dostat k voličům až domů.

  • Můžu volit, když mi bude osmnáct až v sobotu?

    Volič má právo volit, pokud dosáhl plnoletosti alespoň druhý den voleb. V takovém případě se může dostavit k volební urně už v pátek.

  • Co když mám prošlý občanský průkaz?

    Použít jde i cestovní pas. Pokud i ten chybí, zbývá zařídit si narychlo novou občanku u obecního úřadu s vyzvednutím do druhého dne na ministerstvu vnitra v Praze.

  • Můžou volit cizinci?

    V komunálních volbách ano. Hlasovat můžou občané zemí Evropské unie, kteří mají v obci trvalý nebo přechodný pobyt. Do Senátu však volit nemůžou.

  • Co dělat, když nemám hlasovací lístky?

    Pokud je volič nedostal nebo si je zapomněl, dostane náhradní ve volební místnosti.

  • Můžu volit, když jsem v izolaci?

    Přesto, že v posledních krajských a sněmovních volbách šlo kvůli covidu hlasovat na volebních stanovištích z auta, tentokrát tato možnost nebude.

  • Jak volit, když nejsem pohyblivý?

    Dvojčlenná komise může přijít s volební urnou až k vám domů. Je to však nutné ohlásit buď v den konání voleb volební komisi, anebo předem na městském úřadě. Nejpozději tak, aby se členové okrskové volební komise vrátili zpět do volební místnosti do konce volebních hodin.

  • Můžu volit ze zahraničí?

    Ne, v komunálních volbách nelze hlasovat z ciziny. Stejně tak to platí i pro senátní volby.

  • Můžu místo křížku kroužkovat?

    Ne, k jiným úpravám hlasovacího lístku než křížkování se nepřihlíží.

 

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com