Lotyši volí, očekává se rozdrobený parlament

V Lotyšsku dnes ráno začaly parlamentní volby, poznamenané obavami z války Ruska proti Ukrajině a z rostoucích cen energií. O obsazení stovky poslaneckých křesel v pobaltské zemi má možnost rozhodnout přibližně 1,5 milionu voličů. O mandáty se uchází 19 stran a koalicí. První odhady se podle tiskových agentur AFP a DPA očekávají krátce po uzavření volebních místností v 19:00 SELČ, první výsledky v neděli.

V průzkumech vede liberálně konzervativní strana Jednota premiéra Krišjánise Kariňše. Ten stojí v čele čtyřčlenné vládní koalice konzervativních a centristických stran. Volby ukážou, zda se tato koalice udrží u moci.

Lotyšsko sousedí s Ruskem a důsledky ruské války proti Ukrajině by mohly změnit lotyšskou politickou mapu. Například opoziční sociální demokracie, opírající se o ruskojazyčné voliče, by mohla přijít o postavení nejsilnějšího politického subjektu.

Dva dny před volbami prezident Egils Levits vyzval občany země, která je členem Evropské unie a Severoatlantické aliance, aby nevolili prokremelské strany, které „na počátku ruské invaze na Ukrajinu váhaly jasně prohlásit, kdo je agresor a kdo je oběť“.

Aniž by jmenoval, šéf státu také kritizoval populistická uskupení, která podle něj nabízejí jednoduchá a většinou nepoužitelná řešení, jako je snížení veškerých nákladů a zvýšení všech příspěvků ze dne na den.

Mnoho občanů v zemi s 1,9 miliony obyvatel se obává prudkého růstu cen energií a nekontrolovatelné inflace.

„Je velice pravděpodobné, že prezident Levits pověří Kariňše, aby vytvořil svou druhou vládu, ale úspěch této snahy bude záviset na počtu malých stran, které překročí pětiprocentní volební práh do parlamentu a na jejich podpoře premiéra,“ řekl AFP politolog Marcis Krastins. „Rusové, kteří napadli Ukrajinu, pomáhají Kariňšovi, protože lidé teď mají sklon se semknout,“ dodal.

  Podívej Evropa to je tváří války!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com