Meziroční růst cen všech výrobců v Česku pokračoval i v září. Nejvíce stouply v zemědělství

Meziroční růst cen všech výrobců pokračoval v Česku také v září, tempo zdražování v zemědělství a stavebnictví bylo ale proti předchozímu měsíci pomalejší. Z údajů, které zveřejnil na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ), vyplynulo, že nejvíce opět stouply ceny zemědělských výrobců, a to o 33,6 procenta.

Ceny průmyslových výrobců byly proti loňskému září vyšší o 25,8 procenta, stavebních prací o 13,1 procenta a tržních služeb pro podniky o 6,8 procenta. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

V meziměsíčním srovnání ceny většiny výrobců stouply, s výjimkou zemědělství, kde klesly o 1,3 procenta. Průmysloví výrobci proti srpnu zdražili o 1,2 procenta, stavební práce byly dražší o 0,3 procenta a tržní služby pro podniky o 1,5 procenta.

V zemědělství meziročně stouply ceny o něco více v rostlinné výrobě, kdy byly proti loňskému září vyšší o 34 procent, zatímco v živočišné výrobě o 33 procent.

Podle statistiků například obiloviny zdražily více než o polovinu, olejniny téměř o dvě pětiny a brambory skoro o třetinu, ovoce bylo mírně levnější. Vedle toho o dvě pětiny byla dražší i jatečná prasata a více než o 30 procent vzrostla i cena vajec a mléka.

V průmyslu meziročně zdražila hlavně elektřina, její cena stoupla o 79 procent. Vyšší ceny byly také v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Konkrétně chemické látky byly dražší o více než 31 procent a podobný růst cen byl podle ČSÚ také v těžbě.

Ve stavebnictví ceny materiálů a výrobků proti loňskému září narostly o 18,3 procenta a v tržních službách pro podniky zdražily téměř o čtvrtinu reklamní služby a průzkum trhu. Stouply i ceny za služby v oblasti zaměstnání a za skladování a podpůrné služby v dopravě.

Zdroj: Rozhlas.cz

  V Německu se chystají otestovat čtyřdenní pracovní týden

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com