V Brně koalici vytvoří sedm stran, její zástupci dnes podepíší smlouvu

Zástupci ODS s TOP 09, ANO, KDU-ČSL se STAN, Pirátů a ČSSD dnes v Brně podepíší koaliční smlouvu. Široká koalice, kterou navrhla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS), bude mít 46 z 55 zastupitelů. Primátorkou by měla zůstat Vaňková, která širokou spolupráci zdůvodnila těžkým obdobím s ohledem na ekonomickou a energetickou krizi v souvislosti s válkou na Ukrajině a s ohledem na pandemii covidu. V opozici bude SPD s Trikolorou a Moravany a také Zelení s Žít Brno.

ODS s TOP 09 bude mít v Radě města Brna čtyři křesla, tři bude mít hnutí ANO. Dvě připadnou KDU-ČSL se STAN a po jednom radním budou mít Piráti a také ČSSD. ODS s TOP 09 se bude starat o energetiku, dopravu, sociální péči, kulturu, zdravotnictví a sport. ANO bude mít na starost investice, územní plánování, začlenění evropských fondů, byty a marketing. V gesci lidovců se STAN bude životní prostředí, školství a rodinná politika. Piráti budou mít v gesci participativní rozpočet, strategický rozvoj a informační technologie a ČSSD majetek.

Prioritami v novém volebním období bude podle Vaňkové stavba více než čtyřicetikilometrového horkovodu z jaderné elektrárny Dukovany, díky němuž by Brno nebylo závislé na ruském plynu, dále dopracování územního plánu a také stavba koncertního sálu nazvaného Janáčkovo kulturní centrum, který bude zázemím brněnské filharmonie.

Volby v Brně nyní vyhrála ODS s TOP 09, která získala 16 mandátů mezi 55 zastupiteli. Druhé ANO má 13 mandátů, třetí KDU-ČSL deset. Šest mandátů má SPD, Trikolora a Moravané, čtyři Piráti a po třech ČSSD a také Zelení s Žít Brno.

ČTK

  Babiš zkritizoval plány ministerstva školství na otevírání škol

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com