Írán: Zprávy o chystané dodávce íránských střel Rusku jsou nepodložené

Írán dnes popřel zprávu médií, podle níž se chystá Teherán Rusku dodat střely krátkého doletu. O víkendu to napsal list The Washington Post. Šéf íránské diplomacie Hosejn Amírabdolláhján dnes na twitteru napsal, že je tato zpráva nepodložená.

Ukrajina obvinila Írán z dodávek bezpilotních letadel, které Rusko používá při útocích na její území. Státy Evropské unie kvůli tomu dnes zmrazily majetek třem Íráncům a jedné firmě, kteří jsou podle nich odpovědní za dodávky dronů.

Podle listu The Washington Post chystá Írán pro Rusko také dodávku střel typu země-země, které mají dostat ruské jednotky bojující na Ukrajině.

„Při telefonátu se (šéfem diplomacie EU) Josepem Borrellem jsem připomenul, že jsme proti válce na Ukrajině a jejímu stupňování. Obvinění, že chceme Rusku poslat střely, aby je použilo proti Ukrajině, není ničím podloženo,“ oznámil Amírabdolláhján.

Sdělil také, že Írán s Ruskem spolupracuje v otázce obrany, ale „íránskou politikou není posílat zbraně a drony proti Ukrajině“.

Dodávky íránských dronů pro svou armádu popřelo také Rusko. Ukrajina tento týden požádala EU o další sankce proti Íránu, protože íránské drony zabíjejí Ukrajince. Írán vydal v úterý prohlášení, podle něhož je připraveny jednat s Kyjevem a vyjasnit situaci kolem údajných zbrojních dodávek Rusku.

ČTK

  V katedrále v Edinburghu začala bohoslužba připomínající život Alžběty II.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com