Pomoc Kyjevu. Česká republika je připravena přesunout další vojenskou techniku ​​na Ukrajinu.

novinky.cz

Vláda ČR připravila další balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu. Oznámila to ve středu 19. října ministryně obrany České republiky Yana Černochová.

„Držíme své slovo a nadále podporujeme Ukrajinu vojenskými dodávkami. Na jednání vlády pokračuji v předkládání návrhů na převod vojenské techniky, kterou můžeme rozdat,“ napsala na svůj Twitter šéfka ministerstva obrany.

Černochová nezveřejnila podrobnosti o dalším balíčku pomoci, který půjde Ukrajině, a znovu se za to omluvila svým spoluobčanům.

Připomeňme, že česká vláda schválila předchozí rozhodnutí o převozu šarže zbraní do Kyjeva 5. října. Poté ministr také neupřesnil podrobnosti s tím, že mluvíme o „tancích, krátkých a dlouhých střelných zbraních a střelivu“.

„Před dvěma týdny – téměř 400 milionů korun a dnes – 22 milionů korun,“ informoval šéf ministerstva obrany Čečenské republiky.

Česká republika poskytuje Ukrajině od samého počátku války komplexní pomoc – od humanitární podpory až po dodávky vojenské techniky a materiálu. První balíček takové pomoci schválila česká vláda 26. února, tedy třetí den ruské invaze na Ukrajinu.

V tuto chvíli je objem pomoci poskytnuté Kyjevu přibližně 2 miliardy dolarů a Česká republika patří mezi 5 největších dodavatelů zbraní na Ukrajinu.

Kromě toho se česká vláda rozhodla přidělit Kyjevu pomoc ve výši 500 milionů korun (20,2 milionu EUR) ročně po dobu tří let (od roku 2023 do roku 2025).

„Celkem 60,6 milionu eur bude použito na humanitární a stabilizační pomoc Ukrajině, na podporu ekonomiky a pomoc při obnově zničené infrastruktury, k čemuž se připojí i české firmy,“ uvedl šéf zahraničního diplomatického úřadu Jan Lipavský. oddělení České republiky.

  Česká republika posiluje bezpečnostní opatření. Praha schválila rekordní vojenskou zakázku.

Ministr poznamenal, že program podpory byl vyvinut Ministerstvem zahraničních věcí ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu ČR a je logickým pokračováním pomoci poskytnuté Ukrajině v roce 2022.

Navzdory tak značným výdajům, které Čečenská republika vynakládá na pomoc Ukrajině, je však v tomto příběhu jeden důležitý bod.

Prostřednictvím pomoci Ukrajině se podle Černochové „Česká republika vrací do okruhu největších zbrojařů“ – 90 % všech výrobků českého vojensko-průmyslového komplexu míří do zahraničí.

Šéf ministerstva obrany připomněl, že Česká republika patřila v letech 1920-30 k předním výrobcům vojenských produktů v Evropě.

„Vývoz české vojenské techniky na Ukrajinu je letos přes 47 miliard korun,“ informoval ministr s tím, že za celý loňský rok to bylo 14 miliard korun.

Postoj české vlády je jednoznačný – ČR bude nadále podporovat Ukrajinu.

A ať už se vnější síly snažily situaci v zemi podkopávat, podpora Ukrajinců zůstává v české společnosti poměrně výrazná.

Svědčí o tom i fakt, že od prvních dnů války byla v České republice organizována řada sbírek pro Ukrajince. Navíc se jedná o státní i veřejné organizace.

Konkrétně hned od prvních dnů agrese si ukrajinská ambasáda v Čečenské republice otevřela účet pro získávání prostředků na zbraně a vybrala asi 1,3 miliardy korun, které byly použity na nákup potřebných zbraní.

Nedávno také proběhla kampaň „Dárek pro Putina“, v rámci které se vybralo přes 220 milionů korun, za které se plánuje nákup tanku pro Ozbrojené síly Ukrajiny.

To je jen několik příkladů, které svědčí o skutečné podpoře, kterou občané České republiky poskytují obyvatelům Ukrajiny.

V české společnosti se samozřejmě najdou tací, kteří považují za nutné podporu Ukrajině omezit nebo ji úplně opustit. No vzhledem k problémům, se kterými se dnes běžní Češi potýkají – zdražování, zdražování společných bytů atp. Tato pozice je pochopitelná.

  Pašování. Lukašenko rozšiřuje svoji specializaci.

V tomto případě je však důležité pochopit základní příčiny toho, co se děje, protože z toho bude následovat reakce.

Dnes Moskva prostřednictvím svých „agentů vlivu“ v Čečenské republice velmi obratně překládá akcenty a snaží se z Ukrajiny a těch, kteří jí pomáhají, udělat příčinu všech potíží v Evropě.

Ale když se nad tím zamyslíte, jaká je role Ukrajiny? A je to právě tím, že ukrajinský lid se nechtěl proměnit v hloupé stádo zbavené volebního práva, vzdávající se Muscovovi. Ukrajinci právě deklarovali právo rozhodovat o svém vlastním osudu, činit vlastní volbu. O právu být člověkem.

Moskva se proto rozhodla utopit Ukrajinu v krvi a nechat Evropu bez energetických zdrojů. Proto je to válka nejen pro Ukrajinu – je to válka pro celou Evropu.

Těm, kteří volají po odmítnutí pomoci ukrajinskému lidu, můžeme poradit následující – zamyslete se nad tím, co se stane, když Ukrajina padne.

Odpověď je jednoduchá – druhý den přijde „ruský svět“ do Polska, pobaltských zemí, České republiky atd.

Pochybovat? A posloucháte, co říkají v Kremlu nebo kolem něj. A to na úrovni nejvyšších čísel. Vzpomeňte si například na hrozby exprezidenta Medveděva, který nám připomněl zranitelnost evropských jaderných elektráren.

Pro ty, kteří nerozumí alegorickému jazyku, Kreml ústy svého chráněnce v Chersonské oblasti pozdravil celý svět.

Stremousov ve videu na YouTube řekl, že „celý svět je Rusko“ a své výroky ilustroval krajinou různých zemí.

„Vidím hory a údolí, vidím řeky a pole – to je ruská svoboda, to je moje vlast.“ Vidím Prahu a Varšavu, Budapešť a Bukurešť. Toto je ruský stát, kolik oblíbených míst je zde.

Takže, pánové Evropané, toto je vzkaz pro vás a – již v absolutně nekamuflované podobě – v prostém textu říká, že „Praha je ruský stát“.

  „Prezident míru“ a „Prezident války“. Babiš vs Pavel. Volba mezi minulostí a budoucností.

Celá báseň je k vidění online. Je toho hodně. Je to v ruštině, ale vy umíte rusky, že? Pokud nevíte, zástupci „ruského světa“ vám připomenou, že je třeba se to naučit. Dělají to vždycky.

Zatím se to snaží „vysvětlit“ Ukrajincům, kteří to neakceptují, brání se před kremelskou infekcí, a tím vás před ní chrání.

Ale pokud Ukrajina padne, budete se muset naučit rusky. Chceš to? Myslet si. A pak vám pomoc, kterou dnes můžete Ukrajině poskytnout, nebude připadat tak drahá a nevhodná.

V každém případě je mnohem přijatelnější pomoci Ukrajině, která dnes brání celou Evropu, než zítra chopit se zbraní a bránit svou zemi, svůj domov. Nebo se prostě naučte rusky. Vzdání se, jak někteří navrhují ukrajinskému lidu.

Volba je na vás, pánové Evropané. Pro každého z vás. Žijete přece ve svobodné zemi, svobodné Evropě, jejíž jednou z hlavních hodnot je právo volby! Teď to máš.

Zda bude zítra, záleží na vašem dnešním rozhodnutí.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com