V Kladně začal soud s muži obžalovanými za nenávistné výroky o Ukrajincích

U kladenského soudu dnes začal soud s Patrikem Tušlem a Tomášem Čermákem obžalovanými za nenávistné výroky o Ukrajincích ve veřejně sdíleném videu. Hrozí jim až tři roky vězení. Tušl u soudu dnes řekl, že nemá nic proti Ukrajincům jako celku, ale odsoudil mimo jiné konání některých ukrajinských nacionalistů. Za vulgární výrazy užité ve videu se omluvil. Zároveň dodal, že se cítí být nevinen, forma videa byla ale nevhodná. Čermák soudci řekl, že udělal chybu a též připustil nevhodnost projevu.

Obžalobu státní zástupce vznesl pro přečiny hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a také za podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Oba obžalované, kteří byli dosud ve vazbě, přivedla k soudu eskorta. Hlavnímu líčení přihlíží kromě médií i několik desítek lidí z řad veřejnosti a jejich příbuzných.

Státní zástupce v obžalobě popsal, že oba muži letos v srpnu z Netovic na Kladensku na sociálních sítích živě vysílali video, v němž dehonestovali Ukrajince. Například Čermák v jednom z videí, ve kterém spolu s Tušlem vyzvali k protidemonstraci ke shromáždění Ukrajinců, mimo jiné řekl, že „Ukrajinci se tady začínají množit, jedna demonstrace za druhou. Musíme okamžitě začít jednat, jinak půjdeme do hajzlu.“

Ve videu padla i řada hanlivých a sprostých výroků, ve kterých označují Ukrajince za zasrané, špinavé a podobně.

Zdroj: ČTK

  Vězeň dostane druhou šanci na péči o dceru. Zeman ho omilostnil

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com