Ukrajina podle Ruska podnikla teroristický útok na flotilu v Sevastopolu

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Kyjev ráno podnikl teroristický útok na plavidla Černomořské flotily v přístavu Sevastopol. Jedna minolovka podle něj utrpěla lehčí škody. Do útoku bylo podle ministerstva zapojeno devět bezpilotních letounů a sedm dálkově ovládaných hladinových plavidel. Stejně jako dříve místní proruské úřady i ministerstvo v Moskvě sdělilo, že všechny vzdušné cíle byly při útoku zničeny. Ukrajiny se k útoku na Sevastopol zatím oficiálně nijak nevyjádřila. Ruské ministerstvo obrany také obvinilo britské námořnictvo z odpovědnosti za výbuchy Nord Streamu. V Donbasu ukrajinská vojska získala palebnou kontrolu nad důležitou silnicí mezi městy Kreminna a Svatove, uvedly ukrajinské armádní i civilní úřady.

Dnešní útok ukrajinských dronů na zařízení Černomořské flotily v přístavu Sevastopol na Krymu byl největším od začátku takzvané speciální vojenské operace na Ukrajině, jak Moskva nazývá invazi na Ukrajinu. Podle agentury TASS to uvedl Ruskem dosazený gubernátor Sevastopolu Michail Razvozžajev.

Proruské úřady v Sevastopolu vysvětlily černý dým stoupající nad jednou ze zátok města plánovaným cvičením. Dříve guvernér uvedl, že žádný objekt ve městě nebyl zasažen a že situace je pod kontrolou. Již ráno však bylo uzavřeno místní kotviště. Ukrajinská média informovala o výbuších.

Původně krymské proruské úřady tvrdily, že ruské námořnictvo v Sevastopolu nad ránem odrazilo útok dronů. „Dnes od půl páté ráno různé systémy protivzdušné obrany v Sevastopolu několik hodin odrážely útoky dronů. Všechny bezpilotní letouny byly sestřeleny,“ uvedl na telegramu Razvozžajev s tím, že útoky se obešly bez zranění.

„Kromě bezpilotních letounů naše armáda podle předběžných informací zničila také hladinový dron,“ dodal Razvozžajev pravděpodobně s odkazem na dálkově ovládaná plavidla, která podle médií Ukrajinci údajně používají při pokusech o ničení ruských válečných lodí.

Ukrajinská média s odvoláním na neověřené zprávy ze sociálních sítí uvedla, že Sevastopolem dnes ráno zněly exploze.

  USA poskytnou Ukrajině další zbrojní pomoc v hodnotě 200 milionů dolarů

„Jsou to pravděpodobně bojoví komáři, kteří ruskou moc tolik znepokojují,“ komentovala ironicky vyjádření sevastopolských úřadů mluvčí ukrajinského jižního velení Natalija Humenjuková. Narážela tím na nedávný skutečnostmi nepodložený výrok ruského velvyslance při OSN Vasilije Něbenzji, podle nějž Rusové na Ukrajině objevili drony, které mohou „šířit komáry nakažené nebezpečnými viry“.

Strategický přístav Sevastopol je největším městem na poloostrově Krym, který Rusko anektovalo v rozporu s mezinárodním právem v roce 2014. Ukrajinští představitelé v posledních měsících několikrát uvedli, že je jejich cílem dobýt poloostrov zpět. Již před anexí v Sevastopolu sídlila ruská Černomořská flotila.

Moskva obvinila britské námořnictvo z odpovědnosti za výbuchy Nord Streamu

Ruské ministerstvo obrany obvinilo britské námořnictvo z odpovědnosti za zářijové výbuchy na plynovodech Nord Stream 1 a 2 v Baltském moři. Tvrzení nijak nepodložilo, upozornila agentura Reuters. Z potrubí, které vede z Ruska do Německa, po výbuchu začal unikat plyn. Kreml již dříve připisoval odpovědnost Západu. Západní politici tato obvinění odmítli a někteří z nich naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu. K dnešnímu obvinění se Británie zatím nevyjádřila.

Podle prohlášení z Moskvy se na přípravě a provedení zářijové akce podíleli britští vojáci ze stejné jednotky, která cvičila ukrajinské vojáky před dnešním útokem bezpilotními letouny na ruskou Černomořskou flotilu v Sevastopolu.

Ukrajinci tvrdí, že mají pod palebnou kontrolou důležitou silnici v Donbasu

Ukrajinská vojska získala v Donbasu palebnou kontrolu nad důležitou silnicí mezi městy Kreminna a Svatove, uvedly ukrajinské armádní i civilní úřady. Ukrajinci v této části Luhanské oblasti pokračují v protiofenzívě a snaží se prolomit nově zformovanou linii ruské obrany.

„Podle posledních údajů Ozbrojené síly Ukrajiny převzaly silnici pod plnou palebnou kontrolu a pokračují tam bojové operace, o kterých budeme informovat později,“ řekl veřejnoprávní stanici Suspilne mluvčí východní skupiny ukrajinských vojsk Serhij Čerevatnyj. Podobně se v pátek večer vyjádřil i šéf Luhanské oblasti Serhij Hajdaj, podle nějž je silnice již „prakticky pod kontrolou ukrajinské armády“.

  Bidenova vláda se prý neúspěšně pokusila navázat kontakt s KLDR

Ruští váleční zpravodajové v pátek uváděli, že ruská armáda odrazila na tomto úseku fronty v Donbasu několik ukrajinských útoků a sama provedla protiútoky, připomíná ve svém pravidelném hodnocení války na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Informace ani jedné z válčících stran nebylo možné nezávisle ověřit.

Američtí experti s odvoláním na zprávy ruských blogerů dále uvádějí, že ruské síly se mohou potýkat s přetrvávajícím nedostatkem vojáků i nízkou morálkou nově mobilizovaných. Velení údajně nabylo přesvědčení, že mobilizovaní nebudou ochotni bojovat, a proto je umísťuje až do druhé či třetí obranné linie.

„Personální problémy v oblasti Svatove-Kreminna budou pravděpodobně přetrvávat, protože ruské síly se při stabilizaci frontové linie ve východní části Charkovské oblasti a západní části Luhanské oblasti nadále spoléhají na silně demoralizované jednotky a špatně vycvičené mobilizované vojáky,“ uvádí ISW.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com