Nejméně 151 lidí zemřelo v tlačenici při oslavách Halloweenu v Soulu

V tlačenici při sobotních oslavách Halloweenu v jihokorejském hlavním městě Soulu podle nejnovějších údajů zemřelo 151 lidí, včetně 19 cizinců. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na hasiče. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol na dnešek vyhlásil státní smutek. Vláda podle něj důkladně vyšetří příčinu neštěstí, aby se podobná tragédie již neopakovala.

Mezi mrtvými byli podle hasičů mimo jiné lidé z Číny, Íránu, Uzbekistánu a Norska. Hasiči rovněž uvedli, že 82 lidí utrpělo zranění. Dodali, že 19 osob se nachází ve vážném stavu. Původně úřady hovořily o 150 zraněných.

Podle záchranářů je možné, že se počet obětí ještě zvýší, napsala agentura Reuters. „V srdci Soulu se minulou noc odehrála tragédie a neštěstí, které se nemělo stát,“ prohlásil prezident.

Podle hasičů se předpokládá, že lidé byli umačkáni k smrti poté, co se velký dav kolem 22:20 místního času (15:20 SELČ) začal tlačit vpřed v úzké uličce poblíž hotelu Hamilton, hlavního místa večírků v Soulu.

Do ulic bylo k ošetření zraněných nasazeno více než 800 záchranářů a policistů z celé země, včetně veškerého dostupného personálu v Soulu. Jihokorejský prezident nařídil nasazení záchranářů specializovaných na pomoc po katastrofách. Podle svědků na místě vznikaly improvizované márnice. Starosta Soulu O Se-hun přerušil svou cestu po Evropě a vrací se do vlasti, uvedla agentura Jonhap.

Soustrast a podporu Jižní Koreji vyjádřila řada zahraničních politiků, například šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell, britský premiér Rishi Sunak, francouzský prezident Emmanuel Macron či americký prezident Joe Biden. „Tragédie v Soulu mě hluboce zarmoutila,“ napsal na twitteru český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Televizní záběry a fotografie z místa události ukazují sanitní vozy seřazené v ulicích, kde je také množství policistů a záchranářů, kteří přenášejí zraněné na nosítkách. Je také vidět, jak záchranáři a chodci provádějí resuscitaci lidí ležících na zemi. Prvotní informace hovořily o desítkách lidí „se zástavou srdce“. Agentura AFP upozornila, že v Jižní Koreji se běžně o srdeční zástavě hovoří, dokud smrt oficiálně nestanoví lékař.

  Šéf Mossadu jednal s katarským premiérem o Gaze a rukojmích

Podle místních médií se na oslavu Halloweenu do čtvrti Itewon, která je známá množstvím barů a nočních klubů, sjelo přibližně 100.000 lidí. Místo je oblíbené i mezi cizinci žijícími v Jižní Koreji a turisty. Byla to první velká halloweenská událost za poslední tři roky. Uskutečnila se poté, co země zrušila omezení, která měla bránit šíření nemoci covid-19.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com