Ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 1,6 procenta

Autor: MARTIN KABÁT

Ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla česká ekonomika meziročně o 1,6 procenta. Hrubý domácí produkt (HDP) se ale proti předchozímu čtvrtletí naopak snížil o 0,4 procenta. Předběžný odhad zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Na hrubou přidanou hodnotu měla v mezičtvrtletním srovnání negativní vliv především skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Kleslo také stavebnictví. Průmysl mírně vzrostl.

„Mezičtvrtletní pokles byl způsoben nižší domácí poptávkou, zejména nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností, u kterých byl zaznamenán pokles již čtvrté čtvrtletí v řadě. Naopak zahraniční poptávka měla pozitivní vliv,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Podle statistiků k meziročnímu růstu HDP přispěla pozitivně zahraniční poptávka a tvorba hrubého fixního kapitálu. Klesly výdaje na konečnou spotřebu. Na meziročním růstu hrubé přidané hodnoty se nejvíce podílel průmysl a většina odvětví služeb.

V druhém čtvrtletí česká ekonomika meziročně vzrostla o 3,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,5 procenta.

Podmínky v průmyslu se v říjnu zhoršily nejvíce za poslední dva roky

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v říjnu znovu prudce zhoršily. Informovala tom společnost S&P Global, která zveřejňuje takzvaný PMI index. Pokles zdraví sektoru zrychlil druhý měsíc v řadě a byl největší od května 2020. V říjnu index PMI klesl na 41,7. V září činil 44,7 bodu.

Úroveň padesáti bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Index tak signalizoval prudké zhoršení provozních podmínek v české výrobě. Útlum na začátku posledního čtvrtletí roku poháněly další a rychlejší poklesy objemů výroby a nových zakázek.

„Výroba a nové zakázky se propadly a tempo poklesu zrychlilo v důsledku dalšího zatížení poptávky rapidním růstem cen. Firmy následně snížily počty zaměstnanců a nákupy vstupů ve snaze omezit výdaje. Růst energií ale přesto vyhnal ceny výš, což bude mít tvrdý dopad především na energeticky náročná odvětví,“ uvedla vedoucí ekonomka S&P Global Market Intelligence Sian Jones.

  Poslanci schválili příspěvek pro podnikatele a dohodáře

Kvůli inflaci vnímá pesimismus, co se týče vyhlídek na výrobu v příštím roce. Nové exportní zakázky také podstatně klesly, a to tempem, které již čtyři měsíce zrychluje. V říjnu byl pokles nejprudší za téměř dva a půl roku, protože ekonomické podmínky na klíčových zahraničních trzích se zhoršily, zejména v Evropě.

Zdroj: CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com