Vláda na dnešním zasedání asi doplní nařízení o zastropování cen energií

Doplnění nařízení vlády, podle něhož budou zastropované ceny energií platit i pro státní nebo městské podniky, které nemají obchodní charakter, projedná na dnešním zasedání vláda. Ministři mají na programu i zrušení automatického zřízení datové schránky pro občany poté, co se k některé digitální službě státu přihlásí například bankovní identitou nebo eObčankou, ale také materiál o navýšení financí na Národní plán obnovy.

Úprava vládního nařízení zajistí, že zastropované ceny energií budou platit například i pro technické služby nebo kulturní centra. Podmínkou je, aby je vlastnil stát nebo územní samosprávné celky. Původně měl pro firmy z veřejného sektoru bez obchodní povahy zajišťovat energie státní obchodník, jeho fungování je však po přijetí zastropovaných cen nejisté. Dosud byly zastropované ceny energií pro příští rok vyhrazeny podle zatím schválených návrhů jen pro domácnosti, malé a střední firmy a veřejné instituce.

Povinnost automatického zřízení datové schránky po přihlášení bankovní identitou nebo eObčankou měla platit od ledna příštího roku, podle ministerstva vnitra bylo však pravidlo příliš ambiciózní. Vnitro proto navrhuje návrat k dosavadní úpravě, podle které se datová schránka fyzické osobě zřídí výlučně na její žádost.

Vláda má na programu také dokument o zrušení českého velvyslanectví v afghánském Kábulu či informaci o rozšíření stávající finanční alokace pro ČR, která se týká Národního plánu obnovy. Ministři projednají i zprávu o vývoji podnikatelského prostředí v ČR či některé dotační programy ministerstva zemědělství pro příští rok.

Kabinet posoudí návrh Evropské komise, aby se Česko zaručilo za část úvěru na finanční pomoc, kterou EU poskytuje Ukrajině. Česká záruka by měla podle ministerstva financí činit 1,4 miliardy korun. Na programu je rovněž návrh na jmenování rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kandidátem zvolil akademický senát v září bývalého děkana tamní Fakulty aplikované informatiky a později jejího proděkana Milana Adámka.

  Do škol se dnes po dvouměsíční pauze vrací část žáků a studentů

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com