Írán hlásí úspěšný test vesmírné rakety

Írán dnes úspěšně vyzkoušel novou třístupňovou raketu Ghaím-100, která je určena k vynesení satelitů na oběžnou dráhu, informovala podle zahraničních agentur íránská státní média. Záběry startu rakety, který provedly íránské revoluční gardy, íránská televize bezprostředně po oznámení neodvysílala, podotkla agentura AP.

„Zkušební let rakety, která je poháněná tuhým palivem a která může nést satelity, byl úspěšný,“ sdělila íránská tisková agentura IRNA. Raketa by měla být schopná dopravit na oběžnou dráhu satelit o váze 80 kilogramů.

Írán se podle AP snaží demonstrovat své vesmírné schopnosti v době, kdy v zemi zuří protivládní protesty. Íránci v ulicích protestují od září, kdy v policejní vazbě zemřela Mahsá Amíníová, zatčená kvůli špatně nasazenému hidžábu – šátku, kterým si má žena v muslimské společnosti zakrývat vlasy, krk a poprsí a který musí ženy v Íránu nosit na veřejnosti od islámské revoluce z roku 1979. Při zásazích proti demonstrantům v Íránu zemřelo podle lidskoprávních organizací asi 300 lidí.

Írán tvrdí, že satelity používá k civilním účelům včetně vědeckého výzkumu. Na Západě ale panuje ohledně tohoto tvrzení skepse, poněvadž technologie, která slouží k vynášení satelitů do vesmíru, může být použita k vývoji střel dlouhého doletu, poznamenala AP.

ČTK

  Premiéři zemí V4 chtějí po Unii, aby u migrantů zlepšila návratovou politiku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com