Přenosový operátor vzkázal Ukrajincům, aby se nachystali na další výpadky

Operátor ukrajinské přenosové soustavy dnes vzkázal odběratelům v Kyjevě a dalších oblastech, aby se nachystali na další výpadky dodávek elektrické energie. Ukrajinská energetika v posledních týdnech utrpěla značné škody při ruských vzdušných útocích, napsala agentura Reuters.

Po vlně ruských útoků na energetická zařízení, které od 10. října poškodily 40 procent ukrajinské energetické infrastruktury, jsou výpadky proudu v Kyjevě a dalších městech stále častějším jevem.

Několik z těchto útoků se v minulosti odehrálo při pondělní ranní špičce, dnes jich ukrajinská energetická infrastruktura ale nejspíše zůstala ušetřena. Prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli pozdě večer varoval, že se Rusko možná připravuje na nové útoky.

„Rozvodná síť země stále nemůže obnovit plný provoz po ruských teroristických útocích. V některých regionech musíme vypínat proud, abychom zabránili přetížení vysokonapěťové infrastruktury,“ uvedl provozovatel sítě Ukrenerho. Ukrajinské úřady a některé další země označují ruské údery na civilní cíle za terorismus.

Plánované odstávky od 6:00 místního času (5:00 SEČ) do konce dne se dotknou Kyjeva a Černihivské, Čerkaské, Žytomyrské, Sumské, Charkovské a Poltavské oblasti, uvedlo Ukrenerho v prohlášení.

Zelenskyj ve svém nočním videoposelství k národu uvedl, že bez proudu je více než 4,5 milionu spotřebitelů. Kyjevský starosta Vitalij Kličko řekl obyvatelům města, aby byli připraveni i na nejhorší scénář, kdy hlavní město zcela přijde o dodávky elektřiny a vody.

ČTK

  V Indonésii patrně havaroval Boeing s více než 60 lidmi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com